Auto, WOW

VIDEO: auto ramt fietser, maar wie is er in fout?

Op sociale media wordt er moord en brand geschreeuwd over dit filmpje. Er wordt zelfs beweerd dat de bestuurder de fietser opzettelijk aanreed. Maar is dat wel zo? Is de fietser wel zo onschuldig als wordt beweerd!

Ter info: het ongeval deed zich voor in Rusland. Daar mogen fietsers enkel de rechtse rijstrook gebruiken. De fietser in dit filmpje reed rechtdoor. In België zou hij dan ook de voorsorteerstrook voor rechtdoor moeten kiezen. Maar in Rusland mag dat niet. De fietser moest dus verplicht naar rechts afslaan en dan keren. Dat heeft hij echter niet gedaan. Waarschijnlijk was de autobestuurder daardoor in de war.

 

 

Dan toch geen nultolerantie voor alcohol in het verkeer
Aangekondigde politiecontroles week 20

6 Comments

 1. de fietser is in fout, want hij reed op een voorsorteervak om rechtsaf te slaan. Daardoor bracht hij de auto van de overkant in verwarring.

  1. Ja daar heb je gelijk in maar de fietser is en blijft een zwakker weggebruiker en tenslotte rijd de autobestuurder de fietser een

   1. Volgens Artikel 29bis van de wet van 21/11/1989 biedt deze zwakke weggebruiker extra bescherming. Bij een ongeval moet de verzekeraar van het voertuig de lichamelijke en kledijschade aan de zwakke weggebruiker betalen, en dat staat los van aansprakelijkheid. Dus zwakke weggebruiker heeft helemaal niks te maken met wie er in fout is. De fietser moet zoals iedereen de verkeersregels volgen. Als hij deze niet volgt is hij alsnog in fout en zal zijn verzekering alle andere schade moeten betalen.

 2. Rusland of niet, de fietser volgt de voor sortering om naar rechts af te slaan. Als je goed kijkt zie je dat de bestuurder wacht tot wanneer de fietser aan de doorlopende witte lijn is, en hij zeker niet rechtdoor meer kan of mag rijden. De autobestuurder was wel degelijk de mening toegedaan dat de fietser rechts zou af slaan. maar anders bekeken, had de autobestuurder de zaak goed ingeschat kon hij gemakkelijk de fietser zonder problemen laten voorgaan.

 3. De witte lijn is ” een muur “en de fietser is volledig in fout ;ook zwakke weg-gebruikers moeten de wet eerbiedigen

 4. “enkel de linkse rijstrook volgen” ? Euhm, de meest rechtse wellicht ?

  Regels Rusland voor fietsers ( https://www.anwb.nl/vakantie/rusland/informatie/verkeersregels ) :

  Fietspad

  Waar een fietspad is, dient hiervan gebruik te worden gemaakt.
  Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg worden gereden.
  Afslaan

  Fietsers mogen op wegen met trams en op wegen met meerdere rijstroken per rijrichting niet links afslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *