Auto, Tech

De waarheid over elektrische auto’s!

Wat al langer wordt gefluisterd, wordt nu ook bevestigd door de Duitse krant Der Nordschleswiger: elektrische auto’s zijn in sommige gevallen vervuilender dan gewone auto’s.

tesla crash

Productie accu’s

Ten eerste is er het probleem van de accu’s. De productie van een accu voor een elektrische wagen is vervuilender dan die van een gewone wagen. Vele keren vervuilender! Dat kom onder meer omdat er bij de productie van deze accu’s lithium of kobalt worden gebruikt, met een zware kostprijs voor het milieu.

Zo zou de productie van een accu voor pakweg een Nissan Leaf al zorgen voor 5,3 ton extra CO2! Nog voor er ook maar één kilometer mee is gereden. Ter vergelijking: je moet al meer dan 2,5 jaar met een gewone auto rijden om aan die uitstoot te komen

En voor zwaardere accu’s, zoals die van de Tesla S, ligt de uitstoot natuurlijk nog een pak hoger!

 

Stroom

Bovendien moet een elektrische wagen ook worden opgeladen. Dat gebeurt vanzelfsprekend met elektriciteit. Maar wereldwijd wordt er nog steeds 60 % van alle elektriciteit opgewekt met kolen en gas. Fossiele brandstoffen dus.

In België mogen we het dan wel een stuk beter doen, onze energie is immers nog altijd in de eerste plaats afkomstig van kerncentrales, die ook niet onbesproken zijn.

En als we dan toch bezig zijn: een elektrische auto moet ook veel vaker ‘bijtanken’ dan een benzineauto. Dat heeft dan weer te maken met het gewicht van de auto en meer bepaald, de gigantische batterijen: 300 kg voor het lichtste model. Dat gewicht moet voortdurend worden meegesleurd en beperkt zo de prestaties van de auto.

 

Fiscaal voordeel

Moet iedereen zomaar met een benzinemotor blijven rijden? Misschien niet. Maar dat betekent nog niet dat de burgers – wij dus allemaal – moeten betalen voor de elektrische wagen van een ander! Nochtans is dat precies wat er nu gebeurt!

Eigenaars van een elektrische wagen betalen immers geen belasting op inverkeerstelling (BIV). Elektrische voertuigen zijn voor 120 % aftrekbaar, het ‘voordeel alle aard’ en de jaarlijkse verkeersbelasting is het absolute minimum. En zo betalen wij allemaal mee aan de elektrische auto van een ander, die bovendien niets eens properder is dan onze zwaar belaste auto.

Om het met de woorden van Koen Janssens te zeggen: de vraag is of het in budgettair moeilijke tijden te verantwoorden is dat miljoenen van ons aller belastinggeld uitgedeeld worden om de verkoop van een stuk duur speelgoed te subsidiëren waarvan de ecologische impact uiterst moeilijk in te schatten is. Zulk beleid kan in elk geval niet gevoerd worden op basis van al te gemakkelijke assumpties of van redeneringen uit de jaren ’60.

 

Meer lezen

Koen Janssens: Waarom zou een Tesla in ’s hemelsnaam vrijgesteld moeten zijn van verkeersbelasting?

Vice: Een elektrische auto is in Nederland net zo vervuilend als een normale auto

 

 

12 dingen die je nog niet wist over je iPhone!
Politieagent vergeet handrem op te trekken

4 Comments

  1. Wat een flauwekul artikel. Zonder twijfel gesponsord door de olie industrie. Een benzine auto stoot per jaar 4 ton CO2 uit, dus de CO2 voetafdruk van die batterij is al in 1 jaar al terugverdiend !!

    De schrijver geeft ook geen enkel alternatief voor het reduceren van onze CO2 uitstoot. Kom op met je eigen ideeen !

  2. Artikel uit een Duitse krant, en moet dus wel betrouwbaar zijn! Of is dit eerder een Duitstalige krant van een Deense minderheid? En verder gebaseerd op een ouder artikel van Koen Janssens waar veel fouten, onvolkomenheden en zelfs onwaarheden in staan! De olie-industrie snoept van dit soort artikelen. En wat is het nut van de foto van een brandende Tesla? Roet in de ogen gooien? Tsja, er zijn nog steeds rednecks die je kan laten geloven dat een Hummer beter is voor het milieu dan een EV….

  3. En hoeveel CO2 kost het om een gewone wagen te maken? En wordt er per tank beurt ook meer energie ‘getankt’ dan bij een wagen met verbrandingsmotor of is de opgeslagen energie bij elektrische wagens gewoon kleiner?
    Misschien iets om over na te denken: als je de keuze hebt om een uur in een afgesloten ruimte door te brengen met een wagen die op vol vermogen werkt, gaat de voorkeur dan uit naar een benzine wagen of een elektrische? Goedkoop artikel met absoluut geen deftige betrouwbare cijfers. Gewoon waardeloos dus en pure stemmingsmakerij in het voordeel van de vernietiging van de planeet, proficiat.

  4. We zijn in een overgangsfaze. Het produceren van electriciteit kan maar geleidelijk evolueren naar milieuvriendelijk. De investeringen in centrales kunnen niet in een oogwenk afgeschreven worden. Natuurlijk moeten electriciteitsproducenten onder druk gezet worden om milieuvriendelijk te produceren. Investeringsmaatschappijen willen nu eenmaal max. winst op hun investeringen, en zijn weinig geïnteresseerd in gezondheid. Geld stinkt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *