Hittegolf: hou het hoofd koel met deze tips

Bakken en braden! Met temperaturen ruim boven de 30 graden, maken we een heuse hittegolf mee. Ook dit weekend blijft het ongemeen warm. Hier zijn tien tips om toch koel te blijven.

 

Blijf binnen!
Met temperaturen die boven de 30 graden uitschieten, is het nog het leukst om gewoon binnen te zitten. Ramen toe, airco aan! Heb je geen airco, ga dan ergens naartoe waar er wel één is, zoals op café of in een shopping center. Moet je toch buiten zijn, blijf dan zoveel mogelijk in de schaduw. Een boom zorgt voor natuurlijke koeling.

Tip: heb je een ventilator, richt die dan naar een open raam, zo duw je de warme lucht buiten. Of zet een bak ijs voor de ventilator.

 

GalgenweelFris windje

Ben je buiten, zoek dan een plaatsje op met een fris windje.

TIP: Bij grote plassen en meren vind je meestal wel wat wind.

 

 

 

Alles uit

Behalve je ventilator, trek je best alles uit. Je elektronica wel te verstaan. Alle elektrische toestellen geven namelijk warmte af, zelfs als ze uit staan.

 

HittegolfWater, water, water

Drink voldoende water, ook als je op het eerste zicht geen dorst hebt! Er wordt wel een gezegd dat je een liter water moet drinken per 25 kilo gewicht. Weeg je 75 kilo, dan moet je dus 3 liter water drinken. Zeker nu het zo warm is.

TIP: die thermos die je gebruikt om je koffie warm te houden, die houdt je drankjes ook lekker fris in de zomer.

 

Eten

Met erg hoge temperaturen heb je misschien niet veel zin om uitgebreid te eten. Kies dan voor lichte maaltijden. Ook het fornuis is trouwens een bron van warmte. Dus dat laat je beter uitstaan. En denk ook aan je vertering. Je lichaam krijgt het warmer wanneer je eten verteert.

Tip: heb je nog wat rijst (niet gekookt)? Vul een sok, leg er een knoop in en steek ze in de diepvries. Tadaa: een kussen dat je koel houdt ’s nachts.

 

Dress to impress

Draag lichte kleding. Niet alleen lichte materialen, maar ook lichte kleuren. Donkere kleuren trekken de warmte aan en houden ze vast. Katoen ademt dan weer. Katoenen en linnen kleding zijn dus frisser dan zijden, satijn of polyester.

TIP: steek je lakens – voor je gaat slapen – even in de diepvries! Een paar minuutjes doen al wonderen.  Of nog beter: vul een warmwaterkruik met koud water en steek die in de diepvries.

Voor echte pro’s is er ook de chillow pillow, een kussen dat je heel de nacht fris houdt!

[bol_product_links block_id=”bol_57c0214e2184d_selected-products” products=”9200000028461679″ name=”chillow pillow” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Luister naar je lijf

Tijdens een hittegolf doe je best geen te grote inspanningen. Duizeligheid, spierpijn, hoofdpijn of buikpijn kunnen tekenen zijn van een zonneslag.

TIP: Leg een icepack op je polsen en je nek om supersnel af te koelen!

 

DoucheDouchen

Snel een frisse douche? Om af te koelen, douche je best onder lauw water. Daarvan koel je het beste af.
Liever alleen
Tijdens een hittegolf slaap je best niet tegen elkaar aan. Dan stijgt de temperatuur alleen maar, tenzij dat de bedoeling is…

 

Nog beter slaap je in een hangmat! Omdat de lucht overal aankan, wordt die langs alle kanten gekoeld.

[bol_product_links block_id=”bol_57c0219692e38_selected-products” products=”9200000059237653″ name=”hangmat” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


Allemaal terug student

Toen we student waren, deden we het wel meer: op de grond slapen. Leg je matras op de grond voor een frisse slaap!

TIP: hang een nat laken voor de raam van je slaapkamer!

Geef een reactie