6 tips om valse boetes te herkennen!

De laatste tijd circuleren er weer erg veel valse berichten van de politie met de vraag een verkeersboete te betalen. Zes tips om je niet te laten vangen!

 

Nooit per mail

Toegegeven, anno 2016 klinkt het vast raar, maar verkeersboetes worden niet verstuurd per mail! Nooit! Voor het geval dat de politie toch boetes per mail begint te sturen of dat je een valse boete per post zou krijgen, hebben we nog enkele andere tips.

(lees verder onder de afbeelding)

Valse boete

Check de afzender

Of een mail echt afkomstig is van de politie, is snel te achterhalen aan de hand van de afzender. Let daarbij vooral op het e-mailadres, niet op de afgebeelde naam. Die tip geldt trouwens ook voor mails die van je bank afkomstig lijken te zijn.

In ons voorbeeld is de afgebeelde naam ‘Federale Politie’. Het adres van de verzender is echter [email protected]. Dat klinkt niet meteen als een e-mailadres van de politie.

 

Nummerplaat

Op onze valse boete staat bovendien de volgende zin: Met het voertuig met onderstaand kenteken is een verkeersvoorschrift overtreden. Alleen… komt er in heel de mail niet één nummerplaat voor. Dat komt omdat onze oplichter natuurlijk jouw nummerplaat niet kent!

 

Overtreding

Is het je ook al opgevallen dat er bovendien nergens wordt gezegd waar de overtreding precies werd begaan? Niet alleen wordt de straatnaam niet vermeld, er wordt zelfs geen stad of provincie genoemd. Opnieuw een duidelijk teken dat het om oplichting gaat.

Bovendien spreken valse boetes ook vaak over zaaknummers en feitcodes. De Belgische politie gebruikt geen zaaknummers of feitcodes, enkel PV-nummers. De zaaknummer en feitcodes komen uit Nederland, net als de acceptgiro’s trouwens (zie verder in de mail). Maar onze luie oplichters kennen duidelijk niet het verschil tussen België en Nederland.

 

De boete

Boete berekenen

Ook met het bedrag van de boetes is er vanalles aan de hand. In de valse mails worden namelijk de vreemdste bedragen gevraagd: 39,95 EUR, 36,50 EUR, … Ook die bedragen kloppen natuurlijk niet.

Belgische verkeersboetes zijn altijd een veelvoud van 5 EUR!

Voor een overtreding van de eerste graad, betaal je 55 EUR, voor een overtreding van de tweede graad 110 EUR en voor een overtreding van de derde graad 165 EUR. Overtredingen van de vierde graad komen normaal meteen voor de rechtbank.

Snelheidsovertredingen kosten 50 EUR voor de eerste 10 km/u te snel. Vanaf 11 km/u komt er 10 EUR bij per km/u te snel (in de bebouwde kom). Op andere wegen komt er 5 EUR per km/u bij. Je ziet het, altijd een veelvoud van 5!

TIP: Voor wie 100 % zeker wil zijn, is er de app van overtreding.be. Daarmee bereken je je boete én krijg je gratis juridisch advies.

Zo ben je meteen zeker!

 

 

De boete (2)

Ooit al eens gehoord van Bitcoin? De Belgische overheidsdiensten alleszins niet. Bitcoin is een virtuele munt die alleen bestaat op het internet. Op zich is er niks mis met Bitcoin, alleen weet je nooit zeker aan wie je nu betaalt. En die geheimzinnigheid maakt Bitcoin tot het favoriete betaalmiddel van mensen met minder goede bedoelingen. En toevallig word je gevraagd om met bitcoin te betalen. Opnieuw een duidelijk teken dat het om oplichting gaat.

 

Zo, dat waren onze 6 tips om valse boetes te herkennen! Heb jij al eens een valse boete gekregen? Laat het ons weten in de reacties!

 

Al 1 reactie

  1. Bouchra 11 oktober 2016

Geef een reactie