Waarom je best meteen je webcam afplakt!

Schokkende mededeling van James Comey, de directeur van de Amerikaanse FBI, vorige week. Hij plakte de webcam van zijn laptop af met plakband en raadt iedereen aan om hetzelfde te doen. ‘De logica zelve’, zegt Comey.

De topman van de FBI werd gevraagd waarom hij de webcam van zijn persoonlijk laptop had afgeplakt met plakband. Maar die wilde daar niet teveel woorden aan vuil maken: “Gewoon gezond verstand, iedereen zou het moeten doen. Je webcam afplakken is namelijk de enige manier om je veiligheid op het internet te garanderen”, besloot Comey. En als de baas van de FBI zoiets zegt, dan let je best even op.

Op dezelfde conferentie onthulde Comey trouwens dat zowat iedereen bij de FBI zijn webcam afplakt. Ook Mark Zuckerberg liet zich een tijd geleden al fotograferen met een afgedekte webcam én microfoon op zijn laptop.

Webcam afgeplakt

De reden voor al dit plakwerk is simpel: niemand wil bespioneerd worden! En toch zitten die spionnen overal, niet alleen aan de andere kant van de wereld. Een overzicht.

– In 2010 raakte bekend dat een middelbare school uit Philadelphia foto’s nam met de webcam op laptops die de leerlingen gebruikten. De school verzamelde niet minder dan 56.000 illegale kiekjes van haar leerlingen.

– Ook Miss Teen USA 2013 werd zonder haar medeweten een jaar lang gefilmd (en later ook afgeperst) door een medeleerling die haar webcam had overgenomen. Pikant detail: de hacker schakelde ook het lampje van de webcam uit, zodat zijn slachtoffer zeker niet wist wanneer ze gefilmd werd.

– In 2014 arresteerde de FBI tientallen hackers die het programma Blackshades hadden gebruikt om toegang te krijgen tot de webcam van hun nietsvermoedende slachtoffers. Het programma registreerde zelfs de toetsen die door de slachtoffers werden ingedrukt.

– In augustus 2015, ontving een Canadees koppel via facebook foto’s van zichzelf van de avond daarvoor die waren genomen terwijl ze samen naar Netflix keken.

– En in augustus van dit jaar nog werd een koppel uit Washington wakker van een vreemde mannenstem die via de babyfoon obscene dingen naar hun slapend kind riep.

En jij? Heb jij je webcam al afgeplakt? Vertel het ons in de comments!

Geef een reactie