Verkeersboetes duurder vanaf 2017

Vanaf 2017 worden de verkeersboetes 5 % duurder. Dat bevestigtĀ minister van Justitie Koen Geens.

flitspaal2

Wie een verkeersovertreding begaat, zal daar vanaf 1 januari 2017 een stuk meer voor moeten betalen. Het bedrag van de onmiddellijke inning stijgt dan namelijk met 5 %. De onmiddellijk inning is het overschrijvingsformulier dat je thuis ontvangt, een paar weken na de overtreding. Wie dit bedrag betaalt, moet niet voor de rechtbank komen.

Wie de onmiddellijke inning niet betaalt (of wie een zware overtreding begin), moet wel voor de rechtbank komen. In dat geval is het de politierechter die het bedrag van de boete bepaalt. Dat bedrag moet nu maal zes worden gedaan (de zogenaamde opdeciemen). Een boete van 100 EUR, kost je dus 600 EUR. Ook dit verandert. Boetes opgelegd door de rechter, zouden vanaf 1 januari 2017 niet langer maal 6, maar wel maal 7 worden gedaan.

Ter illustratie:

  • een overtreding van de eerste graad (bv. foutparkeren) kost nu 55 EUR, maar stijgt naar 57,75 EUR.
  • een overtreding van de tweede graad (bv. bellen achter het stuur) stijgt van 110 EUR naar 115,5 EUR
  • een overtreding van de derde graad (bv. door het rood rijden) stijgt van 165 EUR naar 173,25 EUR.
  • overtreding van de vierde graad komen normaal gezien voor de rechtbank

Wie vragen heeft over zijn boete, kan terecht bij de app vanĀ overtreding.be. Daarmee kan je zelf je boete berekenen of gratis juridisch advies vragen.

 

 

Geef een reactie