Boetes een derde duurder vanaf 1 januari 2017

Vanaf 1 januari 2017 worden de boetes die door de politierechter worden opgelegd, maar liefst 33 procent duurder!

Controle

Bestuurders met een zware voet passen maar beter op! Boetes die door de rechter worden opgelegd, worden een derde duurder vanaf 1 januari 2017. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier niet om de onmiddellijke inning of minnelijke schikking. Dat is de boete die door de politie zelf kan worden opgelegd, zonder tussenkomst van de rechter. De bedragen daarvan stijgen met ‘maar’ 5 %.

Wie zijn onmiddellijke inning of minnelijke schikking niet betaalt, moet echter voor de politierechter verschijnen. Ook wie een erg zware verkeersovertreding begaat, moet meteen voor de rechter komen. De rechter legt dan een boete op uit de Wegverkeerswet.

Maar die Wegverkeerswet dateert van 1968, bijna 50 jaar geleden dus. Om ervoor te zorgen dat de boetes actueel blijven, wordt er gewerkt met zogenaamde ‘opdeciemen’. Dat is een getal waarmee de boetes nog moeten worden vermenigvuldigd. Op dit moment bedraagt het bedrag van de opdeciemen nog 6. Dat betekent dat alle boetes moeten worden vermenigvuldigd met 6. Vanaf 1 januari 2017 wordt dat 8!

Wie door het rood rijdt, begaat een overtreding van de 3e graad. De minimumboete daarvoor bedraagt 30 EUR. Met de opdeciemen erbij komt dat op een minimumboete van 180 EUR. Vanaf 1 januari 2017 wordt dat 240 EUR. Voor dronken rijden of vluchtmisdrijf stijgt de minimumboete zelfs van 1.200 naar 1.600 EUR!

En daar houdt het niet op! Wie een boete krijgt van minstens 25 EUR (150 EUR met opdeciemen), moet ook een verplichte bijdrage van 25 EUR betalen aan het Slachtofferfonds. Ook dit bedrag wordt vermenigvuldigd met de opdeciemen. Vandaag bedraagt de verplichte bijdrage dus 150 EUR, in de toekomst wordt dat 200 EUR.

Zelf je boete berekenen, kan met de app van overtreding.be (appleandroid). De app geeft de gebruikers ook gratis juridisch advies.

 

 

 

 

 

Geef een reactie