Alles wat je moet weten over alcoholcontroles

Controle

Het einde van het jaar belooft naar goede gewoonte weer scherpere controles op alcohol in het verkeer. Nochtans is 8 % van de chauffeurs van plan om minstens 7 glazen te drinken en toch nog te rijden. Dat blijkt uit een enquête van het BIVV. De website www.glaasjeop.be zet enkele feiten op een rijtje.  

Een pintje = een wijntje = een porto = een jenever

Een standaard drankje bevat altijd ongeveer 10 gram alcohol. Dat geldt voor een gewoon glas wijn, een standaard pintje, een porto, … Die 10 gram alcohol stemt overeen met 0,2 promille voor een man en 0,3 promille voor een vrouw. Ter info: de limiet in België ligt op 0,2 promille voor professionele bestuurders. Voor alle andere bestuurders bedraagt de limiet 0,5 promille.  Grotere maten (of straffere bieren) bevatten natuurlijk al een pak meer alcohol.

Je lever breekt ongeveer één standaardglas af per 90 minuten. Tien pintjes gedronken? Dan kan het tot 15 uur duren vooraleer je lichaam alle alcohol volledig heeft afgebroken! Na een zware avond kan je dus ook ’s ochtends nog positief blazen.

 

Hulpmiddeltjes?

Er bestaan geen hulpmiddeltjes om de afbraak van alcohol in je lichaam te versnellen. GEEN! Nul. Niets! Je hoeft dus geen sloten koffie of liters water te drinken (da’s trouwens gevaarlijk). Je hoeft geen frietjes te eten en al zeker niet op muntjes van 1 of 2 cent te zuigen (dat is gewoon vies).

 

Hoeveel is teveel?

In België geldt voorlopig nog geen nultolerantie tegenover alcohol in het verkeer. Afhankelijk van wat voor bestuurder je bent, heb je dus een zekere marge.

Voor gewone bestuurders geldt een limiet van 0,22 mg per liter uitgeademde lucht of 0,5 promille. in je bloed. Tussen 0,5 promille en 0,8 promille is er sprake van een lichte alcoholintoxicatie. Vanaf 0,8 promille spreekt men van een zware alcoholintoxicatie.

 

De boetes

Voor een lichte intoxicatie kan je een boete krijgen van 170 EUR en een rijverbod van 3 uur.

Vanaf 0,8 promille krijg je een boete van 400 EUR. Je moet je voertuig voor minstens 6 uur laten staan.

Vanaf 1 promille bedraagt de boete al 550 EUR en vanaf 1,14 promille zelfs 1.200 EUR.

Wie meer blaast dan 1,48 promille wordt in elk geval gedagvaard voor de politierechtbank.

 

Rijverbod?

Deze regels gelden niet alleen voor auto’s of moto’s, maar ook op de fiets. Ook op de fiets kan de politie je laten blazen en zelfs een rijverbod opleggen.

 

Professionele bestuurder

Ben je een professionele bestuurder (vrachtwagen, bus, taxi …), dan is de wet nog wat strenger. Een professioneel bestuurder is al strafbaar vanaf 0,2 promille. Tussen 0,2 en 0,5 promille bedraagt de boete 100 EUR. Je moet je voertuig ook voor 2 uur laten staan.

 

De alcoholcontrole zelf

Ook over alcoholcontroles zelf bestaan er nogal wat misverstanden.

Wist je bijvoorbeeld dat de politie je altijd kan vragen om een ademtest af te leggen. Het hoeft echt niet altijd om een ongeval of wodca-controle te gaan. Zelfs wie slaapt achter het stuur van zijn geparkeerde wagen, kan verplicht worden een alcoholtest af te leggen. Kom je toch aan een alcoholcontrole, dan moet je daarover het volgende weten.

Alcosensor

Soms voert de politie eerst een test uit met een alco-sensor. Dat is een toestel waar je niet eens in moet blazen. De alcosensor maakt geen deel uit van de alcoholcontrole, maar geeft een eerste indicatie of er iemand in je auto gedronken heeft. Wanneer de alcosensor niets oplevert, laat de politie je meestal doorrijden. Geeft de alcosensor wel een alarm, dan volgt pas de echte alcoholcontrole.

Ademtest

De echte alcoholcontrole begint met een ademtest. De ademtest geeft enkel een idee of je gedronken hebt of niet. Hij geeft geen concrete cijfers, maar toont enkel een S van safe, een A van alarm of een P van positief. De politie moet je het resultaat tonen én luidop voorlezen.

Een S (safe) betekent dat je mag doorrijden. Een A (alarm) of P (positief) betekent dat je teveel gedronken hebt. De politie zal dan ook een ademanalyse van je afnemen.

Weiger je de test, dan wordt dat gelijkgesteld met een P en krijg je een rijverbod van 6 uur. De boete bedraagt minstens 700 EUR.

Belangrijk: vóór de ademtest kan je meteen om een wachttijd van 15 minuten vragen.

De politie moet je bovendien een verpakt mondstuk tonen en dit mondstuk, zonder aanraken, op het toestel monteren.

Ademanalyse

Blies je een A of een P, dan moet ook een ademanalyse worden uitgevoerd. Deze geeft exact weer hoeveel alcohol er in je lichaam zit.

Als er meteen een ademanalyse wordt afgenomen (zonder ademtest), heb je hier recht op een wachttijd van 15 minuten.

De politie moet je trouwens ook meedelen dat je recht heeft op een tweede analyse. Als je kiest voor een tweede analyse en de resultaten verschillen erg veel van elkaar dan moet eventueel zelfs een derde analyse worden uitgevoerd.

Zodra je meer dan 0,5 promille blaast, moet je trouwens binnen de 14 dagen een kopie ontvangen van elk ticket dat door het toestel wordt afgedrukt.

Blies je meer dan 0,8 mg/l, dan moet de politie je meedelen dat je ook een tegenexpertise kan laten doen.

Bloedproef

Een bloedproef wordt afgenomen wanneer de ademtest en de ademanalyse onmogelijk zijn of wanneer je er zelf om vraagt. Ze kan enkel worden afgenomen door een dokter. Maximum 14 dagen na de vaststelling moet de politie je een kopie van het PV toesturen.

 

Boetecalculator

Heb je gedronken, kijk dan eens op www.glaasjeop.be hoeveel alcohol er in je bloed zit. Je zal versteld staan van het resultaat.

 

Bron: www.overtreding.be

 

Geef een reactie