Politie kan al een week lang geen boetes meer uitschrijven

De politiediensten hebben al een week lang geen toegang meer tot de gegevens van DIV. Daardoor kan de politie al een week lang geen nummerplaten meer opvragen en dus ook geen boetes meer uitschrijven, dat meldt onder meer VTM.

UPDATE: Sinds 2 februari 2017 werd de toegang van de politie opnieuw hersteld. Zo’n 60.000 boetes werden alsnog met vertraging verstuurd.

De Belgische politiediensten hebben al een week lang geen toegang meer tot de gegevens van DIV. Die dienst beheert het bestand van alle Belgische nummerplaten. Door het mankement kan de politie sinds vorige vrijdag ook geen boetes meer uitschrijven, tenzij de bestuurder door de politie werd tegengehouden. De oorzaak voor de problemen zou een al te sterke firewall van DIV zijn. Door die beveiliging kunnen de (verouderde) computers van de politie niet meer aan de databank.

Enerzijds betekent dat dat er voorlopig geen verkeersboetes meer verstuurd worden. Dat kan wel degelijk problemen opleveren. Normaal moet er immers binnen de 14 dagen na de vaststellingen een afschrift van het PV aan de overtreder worden verstuurd. Gebeurt dat niet, dan verliest het PV zijn zogenaamde ‘bijzondere bewijswaarde’. Werd de bestuurder tegengehouden, dan kent de politie de identiteit van de overtreder wel en is er normaal gezien geen probleem.

Een tweede gevolg is dat auto’s ook sneller worden weggesleept. Wie foutparkeert (bijvoorbeeld voor een garage) wordt doorgaans niet direct getakeld. In veel gevallen probeert de politie de bestuurder nog te contacteren. Nu de politie niet meer aan de databank kan, zal er dus sneller worden beslist om een voertuig te takelen. De kosten daarvoor zijn doorgaans voor de foutparkeerder.

Ook de verschillende gemeentes zouden nog toegang hebben tot de databank. GAS-ambtenaren en parkeerwachters kunnen dus nog probleemloos boetes of retributies uitschrijven.

Wie vragen heeft over zijn verkeersboete, kan die gratis stellen met de app van overtreding.be

 

Geef een reactie