Verkeersraadsel: heeft de fietser altijd voorrang?

Hieronder zie je twee tekeningen. Op beide tekeningen zie je een fietser en een auto die van rechts komt. Op welke tekening heeft de fietser voorrang?

raadsel fietser rechts

Wanneer heeft de fietser voorrang?

a. Op tekening 1

b. Op tekening 2

c. Op beide tekeningen

d. Op geen enkele tekening

Scroll verder voor het juiste antwoord!

 

 

 

 

 

 

Klaar? Nog een beetje verder naar beneden!

 

 

 

 

 

 

Het juiste antwoord is a: de fietser heeft enkel voorrang op tekening 1.

Volgens de Wegcode moet iedereen voorrang verlenen aan degene die van rechts komt. Deze regel geldt ook voor fietsers. Het is dus zeker niet zo dat fietsers altijd voorrang hebben. Maar volgens dezelfde Wegcode moeten bestuurders wél voorrang verlenen aan fietsers die het fietspad volgen. Enkel in de eerste tekening volgt onze fietser het fietspad, zodat de voorrang van rechts niet geldt!

Let op, we spreken enkel van een fietspad  wanneer er witte evenwijdige strepen zijn en/of een verkeersbord D7 (een witte fiets op blauw rond bord). Een fietssuggestiestrook (rode of gele strook) is géén fietspad. Fietsers die over een fietssuggestiestrook rijden, moeten dus de voorrang van rechts respecteren!

Vragen over je verkeersovertreding? Bereken zelf je boete en vraag gratis juridisch advies met de app van overtreding.be

 

Geef een reactie