Kan je een flitser altijd zien flitsen?

Vaak weet je maar al te goed dat je geflitst bent. Een heldere flits verlicht de hemel en je weet dat de boete snel zal volgen. Maar soms twijfel je: was dat nu een flitser of niet? En soms heb je helemaal niks gezien en hoor je achteraf pas dat hier of daar een flitser stond. Hier leggen we uit welke modellen van flitsers er bestaan. 

 

De vaste flitspaal

Bij een vaste flitspaal is de flits altijd zichtbaar, zelfs overdag.

 

Klassieke mobiele flitser

Bij de klassieke mobiele flitsers (type Mesta, etc.) wordt de flits enkel gebruikt wanneer er te weinig licht is. Is er voldoende licht, dan zal je deze mobiele flitsers dus niet zien flitsen. Ook op de voorbeeldfoto hierboven ligt de flitslamp gewoon naast de eigenlijke flitser. Als de flitslamp bovenop de flitser of op het voertuig zelf gemonteerd is, zal je wel altijd de flits zien.

 

Trajectcontrole

Bij een trajectcontrole zijn de camera’s standaard uitgerust met een infraroodflits. Bij een trajectcontrole zul je dus ook nooit een flits zien. Zelfs niet als je te snel rijdt. Dat komt omdat een trajectcontrole in feite heel de tijd foto’s neemt, van elke auto die voorbij komt, ongeacht de snelheid. Mocht je de flits bij een trajectcontrole wel kunnen zien, dan zouden bestuurders dus dag en nacht verblind worden. De flits gaat namelijk ook heel de tijd af.

 

Nieuwste generatie flitsers

nieuwe generatie flitsers

Recent was er veel te doen over de nieuwe generatie mobiele flitsers, zoals de NK7. Deze flitsers konden niet alleen verstopt worden in vuilnisbakken of werfkasten. Ze beschikken bovendien ook allemaal over een infraroodflitser. Wie door een flitser van de nieuwste generatie wordt geflitst, zal dus ook geen flits meer zien.

Geef een reactie