Dan toch geen nultolerantie voor alcohol in het verkeer

De nultolerantie voor jonge bestuurders is in alle stilte afgevoerd. Dat meldde de krant Het Laatste Nieuws afgelopen weekend.

Bob sleutelhanger rechtenvrij kl

0,2 promille voor bestuurders die minder dan 3 jaar hun rijbewijs hadden. Dat was in 2015 het plan van toenmalig minister van verkeer Jacqueline Galant (MR), die hoopte om zo het aantal verkeersdoden naar beneden te krijgen. En een nultolerantie voor jonge bestuurders was volgens de minister dé manier om dat te bekomen.

En er was ook haast bij. De nieuwe maatregel moest binnen de zes maanden in dienst treden. Ter vergelijking: voor gewone bestuurders ligt de grens nog steeds op 0,5 promille (0,2 voor professionele bestuurders).

Het plan kon onmiddellijk op heel wat kritiek rekenen. Niet in het minst omdat de maatregel ten onrechte de jongere chauffeurs viseerde. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vooral 45-plussers het vaakst rijden met een glaasje op.

En nu protesteren ook verschillende Vlaamse partijen tegen de maatregel. Het is dus erg onwaarschijnlijk dat hij er toch nog zal komen.

Benieuwd naar je rechten bij een alcoholcontrole? Of naar de boetes? Check de app van overtreding.be

overtreding app

 

Geef een reactie