Dat heeft zeker een remspoor gelaten…

…maar niet op de straat

Interessant weetje onder de video.

Bekijk het filmpje nog eens opnieuw. En probeer de zwarte auto zo vroeg mogelijk te spotten. Zie je hoe de zwarte auto eerst niet lijkt te bewegen ten opzichte van de zwarte bomen op de achtergrond? Enkel op het laatste moment lijkt de auto zich los te maken van het zwarte silhouet van de bomen.

Dat fenomeen is bekend als ‘constant bearing‘ en kan ooit je leven redden.

Nadert er een voertuig aan hoge snelheid, dan moet je goed op de achtergrond letten. Beweegt het voertuig achteruit ten opzichte van de achtergrond, dan zal dat voertuig je langs achter kruisen. Beweegt het voertuig vooruit ten opzichte van de achtergrond, dan zal het naderende voertuig je langs voor kruisen. Beweegt het voertuig helemaal niet ten opzichte van de achtergrond, dan is een crash waarschijnlijk en kan je best iets ondernemen.

Het fenomeen is uitvoerig beschreven in de scheepvaart. Op de open zee zijn er nu eenmaal minder herkenningspunten waarop schepen zich kunnen baseren om de plaats en snelheid van andere schepen te kunnen inschatten. Zij moeten het dus doen met behulp van deze techniek.

close call constant bearing

 

Geef een reactie