Mobiele data bijna nergens duurder dan in België

Hoera! Sinds 15 juni behoren de roamingtoeslagen definitief tot het verleden. Maar als het op mobiele data aankomt, hebbend e Belgen weinig reden tot vieren. Ons land blijft het duurste land in Europa als het op mobiele data aankomt.

tarieven mobiel internet 3g 4g europaSinds 15 juni mogen telecomoperatoren geen toeslag meer aanrekenen als je mobiel belt, sms’t of surft in het buitenland. De roamingtoeslagen zijn definitief afgeschaft, met dank aan Europa.

Maar wij Belgen hebben maar weinig reden tot feesten, integendeel.

Ten eerste hadden de roamingtarieven allang afgeschaft moeten zijn. Sinds 2009 al wordt er gewerkt aan de afschaffing ervan. Dat ging niet van een leien dakje.

Bovendien kan ‘roamen tegen thuistarief’ enkel als je er geen misbruik van maakt: je mag als Belg dus geen spotgoedkoop Nederlands abonnement aanschaffen en daarmee onbeperkt vanuit België bellen. Blijkbaar is het principe van ‘het vrije verkeer’ nog niet helemaal doorgedrongen tot bij de telecomoperatoren.

En ook al betaal je geen extra’s meer als je belt in het buitenland, je operator kan wel nog een toeslag aanrekenen wanneer je belt naar het buitenland. Dat leidt soms tot gekke resultaten. Als je vanuit pakweg Knokke naar Frankrijk belt, kan dat nog steeds een dure grap zijn. Rijd je door naar Cadzand, dan is dat zelfde telefoontje naar Frankrijk plots een pak goedkoper.

Ten vierde worden de roamingtarieven enkel afgeschaft binnen de EU. Bellen of surfen buiten de EU blijft erg duur. Surfen of bellen in Zwitserland en Andorra blijft dus extreem duur.

Ten slotte is er het zogenaamde ‘waterbed-effect’. Het afschaffen van de roamingtarieven, betekent een serieuze aderlating voor de telecomoperatoren. De verleiding zal dus groot zijn om dat verlies ergens te compenseren, bijvoorbeeld door de gewone tarieven te verhogen. En dat terwijl mobiel surfen in België al erg duur is in vergelijking met de buurlanden. Ter vergelijking: voor 30 EUR par maand heb je in België gemiddeld 4 GB mobiele internet. Voor diezelfde prijs heb je in Frankrijk zo’n 100 GB en in Nederland zelfs onbeperkte mobiele data.

 

 

 

Geef een reactie