De waarheid over elektrische auto’s!

Wat al langer wordt gefluisterd, wordt nu ook bevestigd door de Duitse krant Der Nordschleswiger: elektrische auto’s zijn in sommige gevallen vervuilender dan gewone auto’s.

tesla crash

Productie accu’s

Ten eerste is er het probleem van de accu’s. De productie van een accu voor een elektrische wagen is vervuilender dan die van een gewone wagen. Vele keren vervuilender! Dat kom onder meer omdat er bij de productie van deze accu’s lithium of kobalt worden gebruikt, met een zware kostprijs voor het milieu.

Zo zou de productie van een accu voor pakweg een Nissan Leaf al zorgen voor 5,3 ton extra CO2! Nog voor er ook maar één kilometer mee is gereden. Ter vergelijking: je moet al meer dan 2,5 jaar met een gewone auto rijden om aan die uitstoot te komen

En voor zwaardere accu’s, zoals die van de Tesla S, ligt de uitstoot natuurlijk nog een pak hoger!

 

Stroom

Bovendien moet een elektrische wagen ook worden opgeladen. Dat gebeurt vanzelfsprekend met elektriciteit. Maar wereldwijd wordt er nog steeds 60 % van alle elektriciteit opgewekt met kolen en gas. Fossiele brandstoffen dus.

In België mogen we het dan wel een stuk beter doen, onze energie is immers nog altijd in de eerste plaats afkomstig van kerncentrales, die ook niet onbesproken zijn.

En als we dan toch bezig zijn: een elektrische auto moet ook veel vaker ‘bijtanken’ dan een benzineauto. Dat heeft dan weer te maken met het gewicht van de auto en meer bepaald, de gigantische batterijen: 300 kg voor het lichtste model. Dat gewicht moet voortdurend worden meegesleurd en beperkt zo de prestaties van de auto.

 

Fiscaal voordeel

Moet iedereen zomaar met een benzinemotor blijven rijden? Misschien niet. Maar dat betekent nog niet dat de burgers – wij dus allemaal – moeten betalen voor de elektrische wagen van een ander! Nochtans is dat precies wat er nu gebeurt!

Eigenaars van een elektrische wagen betalen immers geen belasting op inverkeerstelling (BIV). Elektrische voertuigen zijn voor 120 % aftrekbaar, het ‘voordeel alle aard’ en de jaarlijkse verkeersbelasting is het absolute minimum. En zo betalen wij allemaal mee aan de elektrische auto van een ander, die bovendien niets eens properder is dan onze zwaar belaste auto.

Om het met de woorden van Koen Janssens te zeggen: de vraag is of het in budgettair moeilijke tijden te verantwoorden is dat miljoenen van ons aller belastinggeld uitgedeeld worden om de verkoop van een stuk duur speelgoed te subsidiëren waarvan de ecologische impact uiterst moeilijk in te schatten is. Zulk beleid kan in elk geval niet gevoerd worden op basis van al te gemakkelijke assumpties of van redeneringen uit de jaren ’60.

 

Meer lezen

Koen Janssens: Waarom zou een Tesla in ’s hemelsnaam vrijgesteld moeten zijn van verkeersbelasting?

Vice: Een elektrische auto is in Nederland net zo vervuilend als een normale auto

 

 

9 Reacties

  1. Fred Hahn 1 juli 2017
  2. Gert 2 juli 2017
  3. Kritische lezer 2 juli 2017
  4. Armand 3 juli 2017
  5. Zagevent 4 oktober 2018
  6. Marnix vervaet 14 april 2019
  7. Van den Abeele Rosa 6 februari 2020
  8. Paul verheyden 9 februari 2020
  9. Pletinckx Georges 10 februari 2020

Geef een reactie