Parlement zet blunder met flitspalen in alle stilte recht!

Het parlement heeft in alle stilte een wet goedgekeurd waardoor de politiediensten opnieuw geldig flitsboetes kunnen uitschrijven. In december verklaarde het Hof van Cassatie enkele flitsboetes ongeldig omdat ze werden uitgeschreven op basis van de nummerplaat. Een wet van 14 juni 2017 lost dat probleem nu op. Opvallend, de wet treedt in werking op… 26 juni 2003!

Wie herinnert zich nog 13 december 2016? De dag dat alle Belgische politiezones collectief naar adem hapten. In 4 verschillende arresten verklaarde het Hof van Cassatie alle flitsboetes  ongeldig die waren uitgeschreven op basis van een nummerplaat. Dat wil zeggen, zonder dat de politie de overtreder had tegengehouden.

Om de overtreder in zo’n geval te identificeren, moest de politie bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) navragen wie de eigenaar was van een geflitste nummerplaat. Sinds 2003 is daar echter toelating voor nodig van de Privacycommissie. En die toelating had de politie nooit gevraagd of gekregen!

En dus oordeelde het Hof van Cassatie dat de boetes ongeldig waren als de bestuurder niet door de politie was tegengehouden. Deze belangrijke arresten hadden niet alleen gevolgen voor de flitsboetes, ook alle andere boetes die enkel werden uitgeschreven op basis van een nummerplaat, kwamen op de helling te staan.

“Geen probleem!”, zei de politie in december 2016 al, “Wij blijven gewoon flitsen en boetes uitschrijven”. Voor de zekerheid vroeg de politie – zo’n 14 jaar te laat – toch maar toelating om de gegevens van DIV te mogen inkijken. Die toelating kwam er al op 22 december 2016. Maar daarmee was er nog geen oplossing voor de honderdduizenden boetes die tussen 2003 en 2016 werden uitgeschreven. Die waren mogelijks allemaal onwettig.

En dus sluisden de kabinetten van De Backer (Open VLD), Geens (CD&V) en De Block (Open VLD) deze zomer in alle stilte een wet door het parlement om de situatie alsnog recht te zetten. Met een wet van welgeteld 3 artikels – waarin zelfs niet wordt gesproken over DIV, Dienst Inschrijving Voertuigen of Privacywet. Meer nog, de wet die in het Staatsblad verscheen op 28 juli 2017 treedt in werking vanaf… 26 juni 2003!

Wie vragen heeft over zijn boete, kan gratis advies vragen aan de ChatBot van overtreding.be

 

 

 

Al 1 reactie

  1. koens Bart 3 april 2020

Geef een reactie