Weyts wil meer controle op bellen achter het stuur!

Afgelopen donderdag reed de bestuurder van een bestelwagen in op een file op de E34. De man zou overleden zijn met zijn telefoon in de hand. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil strengere controles op het gebruik van de GSM achter het stuur. 

bellen rijden gsm niet handenvrij

In België is het verboden de GSM te bedienen terwijl je die in de hand hebt. Toch zouden er in Europa elke dag 16 doden vallen doordat bestuurders rijden met hun GSM in de hand. Dat vindt de Minister van Mobiliteit veel te veel. Daarom kondigt hij meer controles aan. “Mensen moeten tegen zichzelf beschermd worden”, zei de minister op de radio.

Dat er daarvoor veel meer mankracht nodig is bij de politie, is voor de minister geen probleem. ‘Het is nu eenmaal nodig, dat is nog maar eens gebleken”, besluit de minister. De minister is ook voorstander van zogenaamde jammers, die de telefoon onbruikbaar maken zolang de (vracht)wagen in beweging is.

Al vinden de juristen van overtreding.be dat geen juist signaal. “Wie in België in de auto betrapt wordt met zijn telefoon in de hand, riskeert een boete van 116 EUR”, klinkt het. “Maar die boete krijg je niet alleen als je aan het rijden bent! Ook wie stilstaat – voor het rode licht of in de file – mag zijn telefoon niet met de hand bedienen. Zo’n jammer is dus geen garantie dat je geen boete meer krijgt”, besluiten de juristen van overtreding.be.

Dan ben je dus beter af handsfree. Voor minder dan 15 EUR koop je al een toestel waarmee je handsfree kan bellen. En voor diezelfde prijs koop je ook een houder voor je telefoon. Samen een stuk goedkoper dan de boete dus. 

Geef een reactie