Weyts wil GSM blokkeren in bedrijfswagens!

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wilt dat werkgevers hun werknemers verbieden om hun telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Wie zijn werknemers een bedrijfswagen geeft, moet die werknemers ook verplichten om een app te installeren die de telefoon blokkeert tijdens het rijden, vindt de minister. 
bellen rijden gsm niet handenvrij
Volgens de krant Het Laatste Nieuws gebruikt één op drie bestuurders van een bedrijfswagen zijn telefoon tijdens het rijden, dubbel zoveel als andere bestuurders. Nochtans bestaan er apps die de GSM blokkeren tijdens het rijden. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vraagt nu dat de werkgevers hun personeel verplichten om zo’n app te installeren.
Het idee van Weyts stootte onmiddellijk op tegenstand, niet in het minst bij de werkgevers zelf. Zij vinden het idee nodeloos betuttelend.
Bovendien lijkt de oproep van Weyts zich ook te richten op de verkeerde doelgroep. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde berekende namelijk dat slechts 4 % van de bestuurders een app heeft die de telefoon blokkeert tijdens het rijden. Bij de bestuurders van een bedrijfswagen is dat al 13 %.
Ten slotte gaat het idee ook in tegen de Wegcode zelf. Volgens de Wegcode is het immers niet verboden om de telefoon te gebruiken tijdens het rijden, zolang dat maar handenvrij gebeurt.

Geef een reactie