Hoe je parkeerschijf gebruiken?

Hoe gebruik je de parkeerschijf correct?

Binnen de zogenaamde zones met beperkte parkeertijd moet je verplicht een parkeerschijf leggen. Maar wat moet je daar nu precies over weten? De juristen van overtreding.be leggen het uit!

 

Zone beperkte parkeertijd

zone blauwe schijf parkeerschijfVolgens de Wegcode is het gebruik van de blauwe parkeerschijf verplicht in alle zones aangeduid met deze verkeersborden.

Daardoor kan je twee uur parkeren, te rekenen vanaf het uur dat aangegeven staat op de parkeerschijf. De beperkte parkeertijd geldt – tenzij anders aangegeven – enkel op werkdagen van 9 u ’s ochtends tot 18 u ’s avonds.

 

 

 

Voor alle voertuigen?

Maar let op! De verplichting om de parkeerschijf te gebruiken, geldt alleen voor een auto, een vierwielige bromfiets, een driewieler met motor of een vierwieler met motor. Opvallende afwezige: de bromfiets of motorfiets met twee wielen! Zij moeten dus geen parkeerschijf leggen.

 

Welk uur aanduiden?

Als je aankomt in een zone met beperkte parkeertijd, moet je het wijzertje zetten op het eerste streepje ná het uur van aankomst. Let op: sommige parkeerwachters nemen deze verplichting heel serieus! Zij schreven zelfs een boete uit voor bestuurders die het wijzertje tussen twee streepjes hadden geplaatst. En strikt wettelijk gezien hadden ze gelijk…

Dus geniet van wat extra parkeertijd en zet het wijzertje een streepje verder dan het uur waarop je bent aangekomen.

 

Wat extra tijd?

Let op, volgens de letter van de wet mag je de wijzer ook niet verplaatsen terwijl je geparkeerd staat. Is je tijd op, dan moet je de parkeerplaats verlaten. Pas je enkel je parkeerschijf aan, dan kan je dat een boete kosten van 58 EUR. Wegrijden en dan op dezelfde plaats parkeren mag dan weer wel.

 

Geen parkeermeter?

Zijn de parkeermeters buiten werking, dan moet je ook verplicht de blauwe schijf gebruiken. Ook in dat geval mag je maximum twee uur op dezelfde plaats blijven staan.

 

Vragen over je parkeerboete? Stel ze dag en nacht aan de chatbot van overtreding.be

overtreding facebook fb

Geef een reactie