Geflitst aan 252 km/u maar toch vrijuit

Op verschillende media is er ophef ontstaan over een motorrijder geflitst werd aan 252 km/u en maar toch vrijuit ging. Verschillende politici willen snel maatregelen nemen. 

De man werd op 8 november 2015 geflitst op de E42 in Pommeroeul. De flitscamera gaf een snelheid aan 252 km/u. Daarom moest de man zich voor de rechtbank verantwoorden, maar zijn advocaat raadde hem aan om niet naar de rechtbank te komen en dus ‘verstek’ te laten gaan.

Toen de zaak uiteindelijk behandeld werd, kon de rechter enkel vaststellen dat de feiten verjaard waren en de motorrijder vrijspreken.

Verjaringstermijn?

De verjaringstermijn voor snelheidsovertredingen bedraagt namelijk één jaar. Die termijn kan opnieuw beginnen lopen en maximaal verdubbeld worden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het parket een kopie uit het strafregister opvraagt voor het strafdossier. In de praktijk bedraagt de verjaringstermijn daardoor meestal bijna twee jaar.

Verontwaardiging

Nochtans konden verschillende rechters hun verontwaardiging nauwelijks verbergen. Politierechter Kathleen Stinckens uit Leuven vindt de verjaringstermijn veel te kort. ‘Waanzin’, vindt ook politierechter D’Hondt uit Dendermonde.

Minister van Justitie Koen Geens kondigde dan weer aan de dat verjarinsgtermijn nu snel zou worden opgetrokken tot 2 jaar. Daardoor zou een snelheidsovertreding in de praktijk pas na vier jaar verjaren. Wie dan in 2018 een eenvoudige snelheidsovertreding begaat, zou daarvoor probleemloos in 2018 nog kunnen worden vervolgd. Van waanzin gesproken!

Geflitst?

Wie geflitst werd, kan terecht bij de chatbot van overtreding.be. Die berekent automatisch je flitsboete. Bovendien kunnen gebruikers er ook terecht voor gratis juridisch advies.

Al 1 reactie

  1. Verhoeven Patrick 4 december 2017

Geef een reactie