4 op 10 bestuurders telt aantal glazen alcohol als ze nog moeten rijden

Als ze nog met de auto moeten rijden, tellen meer dan 4 op de 10 Vlamingen het aantal glazen alcohol dat ze drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute, het vroegere BIVV.

alcoholcontrole boetes alcohol

  • Bijna de helft van de Vlamingen (47 %) denkt dat twee glazen de limiet is. Dat kan voor sommige mensen wel kloppen, maar zeker niet voor iedereen, benadrukt VIAS. Het hangt van verschillende factoren af zoals gewicht, het tempo waarop je drinkt, welke soort drank, etc… Wie echt wil weten welk effect 2 pintjes hebben, kan terecht op www.glaasjeop.be. Daarmee kunnen bestuurders – voor ze vertrekken – kijken hoeveel ze eventueel zouden blazen. De resultaten zijn toch wel verbazend.
glaasjeop.be alcoholcalculator

De feestdagen, en zeker nieuwjaar blijven ondanks de controles en de voortdurende sensibilisering risicovol. Bij ongeveer 1 op de 4 ongevallen tijdens nieuwjaar is er alcohol in het spel. Normaal is dat minder dan 1 op 5.

Tegelijkertijd bewijzen de BOB-campagnes hun nut! Tussen december en februari zijn er het minste aantal ongevallen waarbij alcohol een rol speelt. Er gebeuren 15% minder ongevallen ten opzichte van de rest van het jaar (314 ongevallen per maand ten opzichte van 368 de rest van het jaar).

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie