Een boete zonder te weten waarom? In België kan het!

De voorbije weken hebben heel wat mensen een overschrijvingsformulier in de bus gekregen om een verkeersboete te betalen. Alleen weten ze niet wat ze verkeerd hebben gedaan!  De FOD Justitie zegt dat het verwerken van de PV’s wat vertraging heeft opgelopen, maar dat de boete toch betaald moet worden. 

De afgelopen weken kregen heel wat mensen een boete in de bus, zonder dat ze wisten wat ze verkeerd hadden gedaan.  Dat bevestigen ook de juristen van overtreding.be, de app waarmee mensen zelf hun boete kunnen berekenen. “Normaal wordt er vóór de boete eerst een kopie van het PV verstuurd. Daarop staat alle info over de overtreding. Pas daarna volgt een overschrijvingsformulier. Blijkbaar heeft het versturen van dat PV in een aantal gevallen wat vertraging opgelopen.”

De problemen zouden zich vooral situeren in Antwerpen en Gent. Justitie erkent dat er een probleem is, maar verwacht dat alle problemen zijn opgelost tegen 1 maart. Justitie meent ook dat de boete perfect geldig is.

Al is dat voor betwisting vatbaar, zo zeggen de juristen van overtreding.be! Zo’n PV geniet ‘bijzondere bewijswaarde’. Wat in een PV staat, gaat voor op wat je zegt.

Ben je niet akkoord, dan moet je dus zelf het tegenbewijs leveren. De feiten ontkennen, volstaat niet. Maar dat geldt enkel als de politie – binnen de 14 dagen na de vaststelling – een kopie van het PV aan de overtreder stuurt! Is dat niet gebeurd, dan verliest het PV de bijzondere bewijswaarde. Dan wordt het weer een gevalletje woord-tegen-woord. Het is de rechter die dan beslist. En die kan je vrijspreken wegens twijfel.

“Wie de boete wel betaalt, kan die later alleszins niet meer betwisten. Zoveel is zeker!”, besluit overtreding.be

 

 

Geef een reactie