Wie meermaals zwaar zondigt tegen de Wegcode past voortaan maar beter op. De Wegcode wordt weer wat strenger.
Gisteren keurde de Kamercommissie Infrastructuur een wetsontwerp goed dat er duidelijk op gericht is om recidivisten harder aan te pakken. De wetswijziging richt zich vooral op bestuurders die dronken rijden, rijden tijdens een rijverbod of vluchtmisdrijf plegen. Ook de verjaringstermijn voor verkeersovertredingen verdubbelt.
Verjaring
Momenteel verjaren de meeste – eenvoudige – verkeersovertredingen na een termijn van 1 jaar. Die termijn begint te lopen vanaf de overtreding, maar wordt nu meestal al verdubbeld, naar 2 jaar. Met de wetswijziging wordt de verjaringstermijn standaard op 2 jaar gebracht. Maar ook die termijn kan (en zal) verdubbeld worden.
Wie in 2018 een eenvoudige verkeersovertreding begaat, zou daarvoor dus nog tot 2022 veroordeeld kunnen worden.
Alcohol
Wie wordt tegengehouden met meer dan 1.8 promille, riskeert voortaan dat zijn auto wordt uitgerust met een alcoholslot. Dat alcoholslot meet of de bestuurder gedronken heeft alvorens de auto te starten. Heeft de bestuurder meer op dan toegelaten, dan start de auto niet.
Zo’n alcoholslot is een dure aangelegenheid, want naast de boete (minimum 1.600 EUR) en de installatie van het alcoholslot (2.500 EUR), moet de overtreder ook de begeleiding van het VIAS institute, het vroegere BIVV, betalen. Die begeleiding kost nog eens 1.200 EUR.
Vluchtmisdrijf
Ook voor vluchtmisdrijf gaan de maximumstraffen omhoog. Voor vluchtmisdrijf zonder gewonden kan de straf nu al oplopen tot 6 maanden gevangenisstraf en/of een boete tot 16.000 euro. Deze tarieven gelden ook voor wie bij het inparkeren een ander voertuig raakt.
Voor vluchtmisdrijf met gewonden stijgt de maximum gevangenisstraf van 2 naar 3 jaar. Voor een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf stijgt de maximum gevangenisstraf van 2 naar 4 jaar.
Rijbewijs
Wie wordt betrapt zonder rijbewijs, kan daarvoor binnenkort ook een gevangenisstraf krijgen. Nu staat daarop enkel een boete van 1.600 tot 16.000 EUR. Wie wordt betrapt mét een voorlopig rijbewijs, maar zonder begeleider of buiten de uren waarop hij mag rijden, riskeert een boete van 400 tot 4.000 EUR.
De nieuwe wet moet nog wel worden goedgekeurd door de volledige Kamer.
Bron: overtreding.be