Putten in de weg: wie betaalt de schade?

Met temperaturen onder nul lijkt de lente nog veraf. Maar zodra het warmer wordt, weet je dat ze eraan komen: de putten in de weg! Maar wie betaalt de schade aan je auto als je in zo’n put rijdt? De juristen van overtreding.be leggen het uit! 

De lente brengt niet alleen vogeltjes en  bloemetjes. De warmere temperaturen zorgen elk jaar opnieuw voor tal van putten in de weg. En die kunnen een hoge tol eisen van je banden, je velgen en je ophanging. Maar wie moet die schade vergoeden? De juristen van overtreding.be leggen het uit.

 

Omnium?

Heb je een omniumverzekering, dan betaalt deze doorgaans de schade aan je auto. Het kan wel zijn dat je een stuk van de schade zelf moet betalen. Dat heet dan de franchise of vrijstelling.

 

Behandel een put in de weg zoals een ongeval. Ga aan de kant en bel de politie. Of neem minstens een foto van de put en de schade aan je wagen.

 

Zelf aansprakelijk?

Heb je geen omniumverzekering? Dan moet je zelf aan de slag. De vraag is dan natuurlijk wie er aansprakelijk is?

Eerst en vooral is er de Wegcode. Die zegt dat je je snelheid moet aanpassen aan de omstandigheden. Daaronder valt ook de staat van de weg. Je moet er dus in de eerste plaats zelf voor zorgen dat je niet in een put rijdt.

 

Overheid?

Maar hoe zit het dan met de overheid? Is die niet verplicht om de wegen veilig te houden? Toch wel. Maar dat betekent niet dat de overheid zomaar alle schade zal vergoeden.

Ten eerste moet je weten wélke overheid verantwoordelijk is. Wie dat is, hangt af van het soort weg.

  • De gemeente is verantwoordelijk voor de gemeentewegen
  • Het Vlaamse Gewest is verantwoordelijk voor de gewestwegen: dat zijn niet alleen de snelwegen, maar ook alle wegen die worden aangeduid met een letter. Denk aan de R1, de R0, de N10 of de N60.

Eenmaal je weet wie je kan aanspreken, moet je ook een sterk dossier opbouwen. Het allerbelangrijkste daarbij is het bewijs. Anders gezegd: wie iets beweert, moet daar ook het bewijs voor leveren.

Behandel een put in de weg daarom zoals een ongeval. Ga onmiddellijk aan de kant en bel de politie. Vraag hen uitdrukkelijk om ter plaatse te komen. Ook al moet je even wachten. Kan je echt niet wachten, neem dan minstens een foto van de put en de schade aan je wagen.

Wie schadevergoeding wilt kijgen van de overheid, moet zelfs drie dingen bewijzen: de schade, een fout (van de overheid) en een verband tussen die twee.

 

  • Schade

De schade is doorgaans het gemakkelijkst te bewijzen. Schade aan de auto (of zelfs lichamelijke schade) is meestal nog gemakkelijk vast te stellen. Zorg altijd voor een offerte of een herstellingsfactuur, zodat het bedrag van de schade niet meer kan worden betwist.

Tip: Je bent niet verplicht je wagen te laten herstellen, zelfs niet als je een schadevergoeding hebt gekregen. Je mag gerust de vergoeding op zak steken en met je (beschadigde) auto blijven rijden. Zolang de schade geen andere weggebruikers kan kwetsen. Een kleine bluts of kras hoef je dus per se te herstellen.

 

  • Een fout/gebrek

Naast de schade moet je ook een fout van de wegbeheerder bewijzen. Je moet dan bewijzen dat de wegbeheerder een opzettelijke fout heeft gemaakt. Of dat hij onzorgvuldig is geweest. Dat is natuurlijk heel moeilijk aan te tonen. Gelukkig krijg hier wat hulp.

Zowel de gemeente als het Gewest worden beschouwd als de ‘bewaarder’ van de weg. En volgens de wet is de bewaarder verantwoordelijk voor de gebreken.

Kan je bewijzen dat de weg gebrekkig was, dan kan de wegbeheerder zich al niet meer verdedigen. Hij is automatisch aansprakelijk. Of een weg met putten gebrekkig is, beslist de rechter. Dat verschilt dus van geval tot geval.

Voor gemeentewegen liggen de zaken zelfs nog gemakkelijker. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van de wegen op haar grondgebied. Kan je aantonen dat een bepaalde gemeenteweg erg onveilig was, dan gaat de rechtbank er vanuit dat de gemeente op de hoogte was van die situatie. Dat hoef je dus nooit zelf te bewijzen.

(lees verder onder de foto)

 

  • Een verband tussen de schade en de fout

Je hebt nu aangetoond dat je schade hebt (factuur) en je hebt een fout of gebrek van de wegbeheerder aangetoond (best pv, eventueel foto’s ter plaatse). Maar schade en een fout zijn niet genoeg. Je moet ook bewijzen dat jouw schade het gevolg is van de fout of het gebrek.

En hier gaan de meeste weggebruikers in de fout. Je eigen verklaring volstaat meestal niet als bewijs. Wil je een vergoeding krijgen, dan heb je tegensprekelijk bewijs nodig. Dat zijn dan onafhankelijke getuigen of vaststellingen door de politie.

Een auto die in een put rijdt, krijgt van de politie maar zelden de hoogste prioriteit.  Tenzij wanneer er gewonden zijn gevallen. Het kan dus even duren vooraleer de politie ter plaatse komt. Maar als je geen tijd of geen zin hebt om te wachten en wegrijdt, maak je het jezelf wel heel moeilijk!

Tip: vraag altijd of de politie ter plaatse komt om vaststellingen te doen. Ook al moet je daarvoor soms erg lang wachten. Verlaat ook de plaats van het ongeval niet. Vaststellingen op een andere plaats en/of tijdstip dan het schadegeval zijn volkomen nutteloos.

Vaststellingen van de politie zijn praktisch onweerlegbaar. Niets gaat boven een PV van de politie dat melding maakt van de putten in de weg én de schade aan je voertuig en dat bovendien ter plaatse werd opgemaakt.

Hoe vergoeding krijgen?

Je hebt schade opgelopen door een put in de weg en je hebt het nodige bewijs verzameld. Hoe krijg je nu een vergoeding? Daarvoor neem je best contact op met de wegbeheerder: de gemeente of het gewest.

Krijg je niet de juiste reactie, dan kan je naar de rechtbank stappen. Wil je weten hoe je daarvoor beroep kan doen op een gratis advocaat, neem dan gerust contact op met de juristen van overtreding.be.

 

Geef een reactie