Rijd jij nog altijd met je winterbanden?

Rijd jij – ondanks het goeie weer – nog altijd met je winterbanden rond? De kans is groot van wel…

Bij een recente steekproef op verschillende plaatsen in Nederland bleek dat 5 à 6 % van de bestuurders – ondanks de hittegolf – nog altijd met winterbanden rondrijdt.

Vertaald naar België – met zo’n kleine 6 miljoen auto’s op de weg – rijden er hier nog een kleine 330.000 auto’s rond die niet op zomerbanden zijn overgeschakeld. Nochtans is dat niet zonder gevolgen.

LEES VERDER ONDER DE FOTO!

banden winter zomer

Veiligheid

Winterbanden zijn doorgaans wat zachter dan zomerbanden! Daardoor bieden ze meer grip op de sneeuw en bij lagere temperaturen. Bij hogere temperaturen – en zeker tijdens een hittegolf – bieden winterbanden echter een pak minder grip dan zomerbanden. Dat vertaalt zich dan weer in een langere remafstand.

 

Minder verbruik

Wie nu nog met winterbanden rondrijdt, voelt dat ook in de portemonnee. Doordat zomerbanden een stuk stijver zijn dan winterbanden, slijten ze ook minder snel. Aangezien winterbanden een pak duurder zijn dan zomerbanden, wissel je dus best zo snel mogelijk weer naar zomerbanden.

Wie met winterbanden rijdt, verbruikt bovendien ook een pak meer brandstof dan met zomerbanden. Met de stijgende brandstofkosten betaal je dus dubbel voor winterbanden. Om van het milieu nog maar te zwijgen.

 

Comfort

En dat is niet alles. Wie de twee vergelijkt, zal het bevestigen: rijden op winterbanden is ook verschrikkelijk lawaaierig. Als je graag van je autoradio geniet, schakel je dus beter zo snel mogelijk over op zomerbanden.

 

Tip: winterbanden van oktober tot april, zomerbanden gedurende de rest van het jaar. Globaal ga je dan goed en veilig te werk en op weg.

Geef een reactie