Voortaan ook foto bij de flitsboete!

Wie geflitst wordt, ontvangt binnenkort ook een foto bij de flitsboete. De politie hoopt dat mensen zo sneller hun boete zullen betalen. 

In Nederland bestaat het systeem al langer. Wie daar te snel of door het rood rijdt, ontvangt meteen een foto van de overtreding. Voor de overtreder is meteen duidelijk wie er met de wagen reed, hoe snel hij reed, …

LEES VERDER ONDER DE FOTO

auto flits flitsboete flitscontrole snelheidscontrole geflitst

Een gelijkaardig systeem bestaat er niet in België. Wie hier de foto van zijn overtreding wilt zien, moet zijn boete doorgaans formeel betwisten. En dan verhuist de foto – samen met het hele dossier – automatisch naar de rechtbank. In sommige politiezones kan de overtreder de foto inkijken op het politiebureau. Maar wettelijk geregeld is dat niet.

 

Tijdverlies

En dat lijdt natuurlijk tot heel wat tijdsverlies, zowel voor de politie als voor het parket. Volgens De Standaard worden er elke maand zo’n 400.000 bestuurders geflitst (goed voor minstens 250 miljoen euro aan boetes). Al is het niet duidelijk hoeveel mensen daarvan hun boete betwisten. Daarom wil Justitie ook hier het Nederlandse systeem invoeren: wie binnenkort geflitst wordt, ontvangt ook een foto bij de flitsboete.

Het is nog maar de vraag of de politie ook het ijkingsattest zal meesturen

Het is nog niet duidelijk hoe de politie de foto beschikbaar zal maken. Evenmin is het duidelijk wanneer het systeem van start gaat, maar het is alvast een stap in de goede richting.

 

IJkingsattest

Overtreding.be vraagt zich af of het nieuwe systeem de werklast ook echt zal verminderen. “Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag of de politie ook het ijkingsattest zal meesturen”, besluit overtreding.be. “Bij twijfel raden we bestuurders alleszins aan ook het ijkingsattest op te vragen. Om nog maar te zwijgen van alle boetes die veel te laat worden verstuurd.”

Geflitst? Bereken zelf je boete en vraag gratis juridisch advies met de chatbot van overtreding.be

Geef een reactie