Binnenkort 130 euro boete voor wie zijn motor laat draaien!

Belangrijk nieuws voor wie al eens onnodig de motor laat draaien. Vanaf 1 maart krijg je daarvoor in Wallonië een boete van maar liefst 130 EUR!

motor draaien wallonie decreet

Eerst iets wat lang niet iedereen weet: ook nu al is het verboden om de motor van je voertuig in neutraal te laten draaien, tenzij uit noodzaak. Dat staat in artikel 8.6 van de Wegcode. Wat precies “noodzaak” is en wat niet, dat zegt de Wegcode niet. Wat de boete is, wel: maar liefst 58 euro om je motor nodeloos te laten draaien!

En dat wordt binnenkort nog een pak duurder. Tenminste in Wallonië. Wie vanaf 1 maart 2019 zijn motor langer dan nodig laat draaien, overtreedt niet alleen de Wegcode, maar ook de Waalse milieuwetgeving.

Een decreet daarvoor werd vorige woensdag aangenomen. De bedoeling achter het decreet is duidelijk. Je motor 10 seconden laten draaien, stoot evenveel CO2 uit als je motor starten. En dus wil de Waalse overheid een mentaliteitswijziging.

De motor onnodig laten draaien, wordt voortaan ook een milieu-overtreding. Daardoor kunnen voortaan ook de gewestelijke milieu-ambtenaren inbreuken vaststellen. Iets waar de politie – eerlijk gezegd – geen prioriteit aan gaf.

Maar belangrijker nog: doordat het gaat om een milieuovertreding, zijn er ook heel andere straffen van toepassing. Een milieu-inbreuk van de tweede graad, kan een boete opleveren tot 1 miljoen euro en/of een gevangenisstraf tot 3 jaar. Al zal het vermoedelijk niet snel zo ver komen. Wie wordt betrapt, krijgt in de eerste plaats een onmiddellijke inning van 130 EUR.

Het is de Waalse overheid duidelijk menens. Vanaf 1 maart mag je motor in Wallonië enkel nog draaien wanneer je deelneemt aan het verkeer of een manoeuvre uitvoert. De motor laten draaien voor het rode licht of in de file mag dus nog wel, maar wanneer je iemand laat instappen of even om boodschappen gaat, kan je motor maar beter uitstaan.

 

 

5 Reacties

  1. Style 22 januari 2019
  2. TaranQ 23 januari 2019
  3. erik 23 januari 2019
  4. De Smedt Danny 24 januari 2019
  5. Ronny Brants 24 januari 2019

Geef een reactie