Maximum snelheid dan toch niet verlaagd: “We hebben ons vergist”

Sinds 1 juli 2018 geldt in Frankrijk een maximumsnelheid van 80 km/u op secundaire wegen. Een maatregel die op weinig bijval kon rekenen. En nu ziet het er naar uit de beslissing zelfs helemaal wordt teruggedraaid!

Anthony Levrot, Wikimedia Commons, Licence CC BY-SA 4.0

“Ik wilde levens redden! Maar men verwijt mij dat ik enkel de staatskas wilde vullen.” De Franse premier Edouard Philippe geeft het toe: zijn verlaging van de maximumsnelheid van 90 naar 80 km/u was een vergissing.

Concreet gaat het om wegen in twee richtingen zonder fysieke scheiding van de rijbanen. Sinds 1 juli 2018 werd de maximumsnelheid daar verlaagd van 90 naar 80 km/u. Met de maatregel wilde de regering het aantal verkeersslachtoffers verminderen.

Maar lang zal de maatregel niet blijven gelden. Op 29 maart 2019 stemde de Senaat een wetsvoorstel dat de maximumsnelheid overal weer op 90 km/u moet brengen. Elk Département kan dan zelf beslissen of er ergens een lagere snelheid wordt ingevoerd.

 

Geef een reactie