Kritiek op de politie op Facebook? Opgepast, ze lezen mee!

Wie zich op sociale media al te negatief uitlaat over de ordediensten, let maar beter op! De politie zit ook op Facebook en schreef zelfs al PV’s uit. 

De politie ergert er zich al langer aan: zodra er ergens een politiecontrole plaatsvindt, verschijnt deze meteen op Facebook. In de verschillende groepen en pagina’s van PolCon – Politie Controles delen meer dan 200.000 bestuurders waar de politie staat te controleren. Maar van die 200.000 leden is niet iedereen altijd even beschaafd.

En daar heeft de politie van de zone SECOVA iets op gevonden. Hoofdinspecteur Philippe Claessen is persoonlijk lid van verschillende groepen voor het melden van controles. Wanneer iemand zich negatief uitlaat over de politie, reageert de hoofdinspecteur in eigen naam. Met een flinke dosis humor en zelfrelativering nodigt hij de ergste gevallen uit op het politiebureau. Zodat ze hun ongenoegen persoonlijk kunnen uiten. En dat werkt! Eenmaal mensen zien wie er reageert, keert de rust meestal wel terug. Al heeft Claessen ook al verschillende PV’s moeten uitschrijven.

“Ook wij moeten geregeld ingrijpen”, klinkt het bij PolCon – Politiecontroles. Voorlopig is het plaatsen van een controle op zich nog niet strafbaar. Al zou de N-Va dat liever anders zien.

“Wanneer iemand lid wilt worden van één van onze groepen”, vervolgt PolCon, “vragen we wel om onze regels na te lezen. Wie zich niet aan die regels houdt, wordt uit de groep gezet. We staan niet toe dat iemand de politie beledigt. Ook nummerplaten van politievoertuigen tolereren we niet. Maar zolang onze leden zich aan de wet houden, mogen ze controles blijven plaatsen. Dat valt onder de vrijheid van meningsuiting. Wordt een lid toch gecontacteerd door de politie, dan onderzoeken we altijd mee of dat wel terecht gebeurde.”

Het gebeurt trouwens wel vaker dat de politie PV’s uitschrijft voor smaad op sociale media. Eind vorig jaar kreeg een betoger van de Gele Hesjes een boete van 150 EUR wegens smaad aan de politie. En een Antwerpenaar die de politie op Facebook ‘Smurfen’ had genoemd, kreeg zelfs 3 maanden gevangenisstraf met uitstel.  Die straf werd later beperkt tot een boete van 1.200 EUR.

 

Al 1 reactie

  1. Rommens 9 augustus 2019

Geef een reactie