Strengere boetes voor onleesbare nummerplaten

Wie met een onleesbare nummerplaat rondrijdt, let maar beter op. Op 1 oktober van vorig jaar zijn de boetes verdubbeld. 

nummerplaat onleesbaar

Wie met een onleesbare nummerplaat rondrijdt, let maar beter op. Op 1 oktober 2018 zijn de boetes daarvoor namelijk verdubbeld.

Rondrijden met een onleesbare nummerplaat was een overtreding van de eerste graad, met een boete van 58 EUR tot gevolg. Kwam de zaak voor de rechter, dan kon die een boete opleggen van 80 tot 2.000 EUR.

Op 1 oktober van vorig jaar werd de overtreding ‘gepromoveerd’ naar eentje van de tweede graad. Daardoor stijgt de boete van 58 naar 116 EUR. Maar dat is niet alles! Komt de zaak voor de rechter, dan kan die – naast de boete – voortaan ook een rijverbod opleggen. Voor een overtreding van de eerste graad kon hij dat niet.

Het maakt daarbij niet uit of de nummerplaat vuil is geworden of dat er iets over de nummerplaat hangt. Zodra een stuk van de nummerplaat onleesbaar is, kan de politie een boete opleggen.

Als blijkt dat de bestuurder zijn nummerplaat opzettelijk onleesbaar heeft gemaakt, wordt een heel andere categorie van straffen toepasselijk. Zulke gevallen kunnen namelijk worden bestraft met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot drie maanden en/of een geldboete van 800 euro tot 8000 euro. Deze straffen worden bovendien verdubbeld bij herhaling binnen de drie jaar.

Dit is een bijdrage van overtreding.be. Vragen over je verkeersboete? Stel ze gratis met de chatbot op m.me/overtreding

 

 

Geef een reactie