Politie “flitst” zonder camera en zelfs onder de maximumsnelheid!

Wie al eens met de auto naar de hoofdstad rijdt, let maar beter op. De politie controleert er zonder flitscamera en geeft zelfs boetes aan bestuurders die zich wél aan de maximumsnelheid houden.

 

Stel je voor: je rijdt aan 40 km/u in een straat waar je 50 mag. En een week later krijg je toch een boete van 116 EUR in de bus, wegens ‘onaangepaste snelheid’. In Brussel kan het sinds kort (opnieuw).

De Brusselse politie baseert zich daarvoor op een wetsartikel uit 1975. Volgens de Wegcode moet elke weggebruiker namelijk:

zijn snelheid regelen zoals vereist wegens de aanwezigheid van andere weggebruikers, in ’t bijzonder de meest kwetsbaren, de weersomstandigheden, de plaatsgesteldheid, haar belemmering, de verkeersdichtheid, het zicht, de staat van de weg, de staat en de lading van zijn voertuig.

Wie zijn snelheid niet aanpast aan de omstandigheden, begaat een overtreding van de tweede graad. Met een boete van maar liefst 116 EUR tot gevolg!

Wat een onaangepaste snelheid is, verschilt van geval per geval! Maar ook wie trager rijdt dan de toegelaten snelheid, kan een boete krijgen. Bijvoorbeeld als er veel fietsers op de rijbaan zijn, als de zichtbaarheid beperkt is of het wegdek in slechte staat is.

In augustus alleen al schreef de politie 144 boetes uit wegens onaangepaste snelheid. En dat allemaal zonder camera! Om een boete te geven wegens onaangepaste snelheid heeft de politie immers geen flitscamera nodig. Een verklaring van de politieagent volstaat. Het is dan aan de overtreder om te bewijzen dat zijn snelheid wél aangepast was aan de omstandigheden.

Wie vragen heeft over zijn boete, kan deze gratis stellen aan overtreding.be

 

 

Geef een reactie