GSM achter het stuur? Meteen rijverbod en dagvaarding voor de rechtbank!

Bestuurders opgelet! Wie volgende week achter stuur wordt betrapt met de GSM in de hand of met een glas teveel op, wordt in Vlaams-Brabant meteen gedagvaard voor de politierechtbank! 

bellen rijden gsm niet handenvrij

Bellen achter het stuur met de GSM in de hand, al rijdend een sms of whatsappje sturen, … we weten allemaal dat het niet mag. En toch blijven we het massaal doen. Nochtans is de boete niet mals voor deze tweedegraads overtreding: maar liefst 116 EUR!

Tijd voor actie, vindt het parket van Halle-Vilvoorde, dat een week actie voert tegen ‘killers in het verkeer’. Alle lokale en federale politiediensten werken mee.

Wie volgende week betrapt wordt met de GSM in de hand, krijgt geen boete, maar mag het gaan uitleggen aan de politierechter. Hetzelfde geldt voor wie rijdt met een glas teveel op. Bovendien zal het parket in elk geval een rijverbod eisen.

Rechter Kathleen Stinckens mag dan al een tijdje politierechter af zijn, uit de politierechtbank blijf je beter weg.

Ter herinnering: volgens de Belgische Wegcode mag een bestuurder:

behalve wanneer hij stilstaat of geparkeerd is, (…) geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt

Volgens het Hof van Cassatie geldt dit verbod ook als de bestuurder stilstaat in de file of voor het rode licht. In dat geval gebruik je dus best een houder, waarin je je telefoon vastmaakt. Beter nog zet je je telefoon helemaal op stil.

Betrapt met je GSM achter het stuur? Vraag gratis juridisch advies aan de CHATBOT van overtreding.be

 

Geef een reactie