Opgepast! De nieuwe blaasmarathon komt eraan

Nu de feestdagen achter de rug zijn, kondigt de politie een nieuwe editie van de beruchte blaasmarathon aan! 

De feestdagen zijn achter de rug. Dat betekent traditiegetrouw ook het einde van de traditionele winter-BOB-campagne. Maar tegelijk kondigt de politie ook aan dat ze – al even traditiegetrouw – een weekend lang extra intensief zal controleren op alcohol in het verkeer. Die nieuwe editie van de beruchte blaasmarathon gaat van start op vrijdag 10 januari om 18 uur en eindigt 48 uur later, op 12 januari.

Verhoogd risico

Volgens de politie gebeuren er nog teveel ongevallen met gewonden waarbij ook alcohol een rol speelt. Daarom controleert de politie in heel België een weekend lang extra intensief op alcohol in het verkeer.

 

Hoeveel is teveel?

Hoewel je beter helemaal niet drinkt wanneer je rijdt, mag je wettelijk wel iets drinken. De limiet ligt op 0,5 promille. Voor professionele bestuurders ligt de limiet op 0,2 promille. Wie toch iets gedronken heeft, kijkt best op www.glaasjeop.be alvorens hij vertrekt. De calculator berekent het alcoholpercentage in je bloed aan de hand van je geslacht, je gewicht en wat je hebt gedronken. Benieuwd welke rechten je hebt bij een alcoholcontrole? Daarvoor kan je terecht op www.blaasmarathon.be.

 

Sleutelhanger

Wie safe blaast tijdens de blaasmarathon, krijgt daarvoor de bekende BOB-sleutelhanger. Deze kreeg onlangs trouwens nog een make-over.

 

Let op!

Let deze blaasmarathon dus extra op, ook als je de auto laat staan en met de fiets gaat. Ook op de fiets mag je maximaal 0,5 promille in je bloed hebben. Ook wie dronken met de fiets rijdt, kan een boete én zelfs een rijverbod krijgen.

hamburgerkraam politie bob

 

 

 

Geef een reactie