Telefoon in de auto? De wet wordt nog wat strenger!

Wie zijn telefoon wel eens vasthoudt in de auto, let voortaan maar beter goed op! Het Hof van Cassatie heeft de wet zojuist nóg wat strenger geïnterpreteerd. 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Bellen achter het stuur is levensgevaarlijk! Wie belt achter het stuur, heeft 75 % meer kans op een ongeval. Geen wonder dat de Wegcode erg streng is voor wie belt achter het stuur. Maar blijkbaar is dat nog niet genoeg. Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in ons land, wil de wet nog wat strenger interpreteren.

Ter herinnering: bellen achter het stuur met je telefoon in de hand, is al langer verboden. De Wegcode verwoordt het als volgt:

Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Wie dit artikel overtreedt, riskeert een boete van 116 EUR.

Wat echter maar weinig mensen weten; de boete geldt ook als je stilstaat in de file of voor het rode licht. Dat bevestigen de juristen van overtreding.be.  “Sta je voor het rode licht of in de file, dan sta je volgens het Hof van Cassatie niet stil in de zin van de Wegcode. En dus riskeer je ook in dat geval een boete van 116 EUR. Daarover heeft het Hof van Cassatie al verschillende keren uitspraak gedaan”.

Maar nu lijkt het erop dat het Hof van Cassatie de wet nog wat strenger interpreteert. In een arrest van 14 januari 2020 oordeelde het Hof dat de boete ook geldt als je je telefoon gewoon in de hand houdt. De politie moet dus niet eens bewijzen dat je de telefoon ook effectief gebruikte.

De politierechtbanken zijn niet verplicht om dit arrest te volgen, maar ze zullen zich er zeker door laten inspireren.

Misschien toch maar tijd om een houder aan te schaffen!

 

Vragen over je boete? Stel ze gratis aan de juristen van overtreding.be

Lees hier alles over bellen achter het stuur.

 

 

 

Geef een reactie