Verkeersboetes drie keer duurder! Het nieuwe betalingsbevel is er!

Het parket van Dinant begint als eerste met het zogenaamde betalingsbevel. Wie voortaan een boete in de bus krijgt, let maar beter goed op! Voor je het weet is je boete 3 keer duurder, wordt je auto in beslag genomen en riskeer je een rijverbod. 

verkeersboete afbetalen

Als u al een eens overtreding beging, dan weet u hoe het vroeger ging. Eerst ontvangt u een kopie van het pv, niet veel later volgt de onmiddellijke inning. Als u niet (op tijd) betaalt, volgt een eerste herinnering. Allemaal volledig automatisch.

Betaalt u ook niet na de herinnering, dan gaat de boete naar het parket. Het parket stelt dan een minnelijke schikking voor. Die minnelijke schikking is meteen 30 % duurder dan de onmiddellijke inning. Zonder dat er ook maar iemand naar uw pv heeft gekeken.

Betaalt u de minnelijke schikking niet, dan volgt er nog één herinnering. Wie ook dan niet betaalt, kwam vroeger automatisch voor de rechtbank.

Maar dat is nu verleden tijd!

 

Betalingsbevel

Al sinds 2012 heeft het parket de mogelijkheid om een zogenaamd betalingsbevel uit te vaardigen. Door allerhande problemen werd er van dit systeem echter nooit gebruik gemaakt. Tot nu! Het parket van Dinant maakt als eerste gebruik van het betalingsbevel.

Wie zijn minnelijke schikking ook na de herinnering niet betaalt, krijgt meteen een bevel tot betaling. En dat zal u geweten hebben!

Ten eerste kost een betalingsbevel u nog eens 35 % meer dan de minnelijke schikking. Daarbij komen ook nog eens de kosten voor het Slachtofferfonds. En zo stijgt de prijs van een een tweedegraads overtreding (gebruik GSM, parkeren bij een zebrapad, rechts inhalen, …) al snel van 116 naar 403,58 EUR!

Ten tweede hebt u maar 30 dagen de tijd om het betalingsbevel te betalen of te betwisten. Wilt u de boete nog betwisten, dan moet u zelf naar de rechtbank stappen. Doet u dat niet, dan wordt het bevel definitief en wordt de boete een fiscale schuld. De Ontvanger kan de boete dan afhouden van uw belastingen en zelfs uw voertuig in beslag nemen. Ook een rijverbod tot 30 dagen behoort tot de mogelijkheden.

 

Boete betwisten

Maar waarom zou je het zover laten komen? Waarom zou je niet direct betalen? En hebben overtreders het dan niet allemaal zelf gezocht?

Niet helemaal! Nogal wat PV’s in België zijn simpelweg onwettig:

  • een flitser die verkeerd staat ingesteld (sommige flitsers hebben tot 8 % afwijking)
  • een pv dat niet niet ondertekend werd (het origineel, niet het afschrift, moet worden ondertekend door minstens 1 verbalisant
  • een afschrift dat niet tijdig werd verstuurd (een kopie moet worden verstuurd binnen de 14 dagen na de vaststelling)
  • een afschrift dat aan het verkeerde adres wordt verstuurd

Er gebeuren dus nogal wat fouten! Zolang die fouten vroeger werden opgemerkt door een rechter, was er geen enkel probleem. Maar precies die laatste menselijke controle dreigt nu te verdwijnen. Met zware gevolgen! Na 30 dagen kan je het betalingsbevel op geen enkele manier meer betwisten.

Nogal wat specialisten stellen zich dan ook terecht vragen bij dat betalingsbevel. Eén fiscalist noemt het betalingsbevel zelfs compleet disproportioneel en dus ronduit onwettig.

 

Kreeg jij een betalingsbevel? Andere vragen over je boete? Stel ze gratis aan de chatbot van overtreding.be

 

Dit artikel verscheen eerst op www.overtreding.be

Al 1 reactie

  1. José BIESBROUCK 4 februari 2020

Geef een reactie