Wanneer is een flitsboete ongeldig?

Flitsen op privégrond maakt de flitsboete ongeldig, langs voor flitsen is verboden, voor een boete moet de politie altijd met twee zijn… Wat klopt en wat niet?

flitsboete ongeldig

Je hoort de gekste dingen over flitsen! Om te flitsen moet de politie met 2 zijn, flitsen langs voor mag niet, flitsen vanop een privégrond maakt de flitsboete ongeldig… Je kan het zo gek niet bedenken. Maar wat is nu waar? En wat niet? Wat maakt een flitsboete ongeldig? En wat niet? 7 misverstanden over flitsboete op een rijtje!

 

1. Vooraan flitsen is verboden

Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: flitsen mag zowel langs voor als langs achter! Ben je langs voor geflitst, dan is de boete dus perfect geldig. Tenzij er natuurlijk andere fouten in het P.V. zitten.

Waar of niet waar? Niet waar!

 

2. Een boete is maar geldig als ze binnen de 14 dagen aankomt

Binnen de 14 dagen na de vaststelling moet de politie een kopie van het PV aan de overtreder versturen. Gebeurt dat niet, dan betekent dat nog niet dat de flitsboete ongeldig is. In dat geval verliest het PV enkel zijn ‘bijzondere bewijswaarde’. In mensentaal: dan gaat het woord van de agent evenveel waard als dat van jou.

Een paar dingen zijn daarbij wel van belang! Eén: de termijn van 14 dagen begint te lopen zodra de politie de overtreding vaststelt. Dat is niet per se de dag van de overtreding zelf. Denk maar aan een vaste flitspaal die maar om de zoveel tijd wordt uitgelezen. Twee: volgens de wet moet het aanvankelijk PV binnen de 14 dagen worden verzonden. Wanneer het PV bij de overtreder toekomt is niet van belang. Drie: zelfs als het PV niet binnen de 14 dagen na de vaststelling wordt verstuurd, betekent dat niet per se een vrijspraak. De rechter kan nog rekening houden met andere elementen, zoals de foto van de overtreding.

Waar of niet waar? Deels waar!

 

3. Een boete is maar geldig als ze binnen de 14 dagen aankomt (2)

De politie heeft maar 14 dagen om je een kopie van het PV te sturen. Maar daarmee is er nog niks gezegd over de boete, natuurlijk. Sinds 15 februari 2018 is de verjaringstermijn voor gewone verkeersovertredingen opgetrokken van 1 naar 2 jaar. Boete meer dan een jaar na de overtreding? Dat betekent nog niet dat de flitsboete ongeldig is.

Waar of niet waar? Deels waar!

 

4. Flitsen bij een vangrail maakt de flitsboete ongeldig

De oudere mobiele flitsers werken op basis van het doppler-effect. Dat kan soms onnauwkeurige metingen geven. Zelfs mist of regen kunnen de meting beïnvloeden. Daarom schrijft de fabrikant voor dat deze toestellen niet in een bocht of dicht bij reflecterende oppervlaktes mag worden gebruikt. Om dezelfde reden wordt de boete altijd berekend op basis van een gecorrigeerde snelheid. De nieuwe flitsers daarentegen werken op basis van laser. Ze zijn vele nauwkeuriger en hebben veel minder last van allerlei invloeden.

Kijk dus zeker na door welke flitser je precies geflitst werd en waar de flitsers precies stond.

Waar of niet waar? Deels waar!

 

5. Flitsen op privégrond maakt de flitsboete ongeldig

Over deze regel kunnen we kort zijn. Dat de flitser op privégrond staat – met of zonder toestemming – maakt de boete in gene enkel geval ongeldig.

Waar of niet waar? Niet waar!

 

6. Je kan enkel een boete krijgen voor te snel rijden

Traag rijden is niet alleen levensgevaarlijk, het is bovendien ook strafbaar. De politie kan je wel degelijk een boete geven voor te traag rijden. Al zal je in dat geval natuurlijk niet ‘geflitst’ worden.

Waar of niet waar? Niet waar!

 

7. Flitspalen zijn een inbreuk op de privacy 

Geloof het of niet: nog niet zo lang geleden waren alle flitspalen in België onwettig. Volgens het Hof van Cassatie had de politie niet het recht om bestuurders te identificeren aan de hand van hun nummerplaat. Inbreuk op de privacy.

Dat kon men natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. En dus sluisden De Backer (Open VLD), Geens (CD&V) en De Block (Open VLD) in alle stilte een wet door het parlement om de situatie alsnog recht te zetten. Met een wet van welgeteld 3 artikels – waarin zelfs niet wordt gesproken over DIV, Dienst Inschrijving Voertuigen of Privacywet. Meer nog, de wet die in het Staatsblad verscheen op 28 juli 2017 trad in werking vanaf… 26 juni 2003!

Waar of niet waar? Niet waar!

 

Heb je vragen of je verkeersboete? Stel ze gratis met de chatbot van overtreding.be

Geef een reactie