Corona of niet: er komt een nieuwe flitsmarathon in april!

Corona of niet, de politie organiseert dan toch een nieuwe flitsmarathon in april! We hebben uit goede bron vernomen wanneer deze dertiende editie precies zal plaatsvinden.

Twee keer per jaar, in april en oktober, vindt in ons land een nationale flitsmarathon plaats. Vierentwintig uur lang controleren tal van lokale politiezones én de federale politie intensief op overdreven snelheid. De dertiende editie van de flitsmarathon vindt plaats op woensdag 22 april 2020. Dat heeft Polcon – PolitieControles uit goede bron vernomen.

Door de corona-crisis was het lang onduidelijk of de flitsmarathon van april wél zou kunnen plaatsvinden. Kennelijk vindt op 22 april 2020 dan toch een nieuwe editie plaats. Niet toevallig zullen op dat moment heel wat mensen weer aan het werk gaan die net wekenlang #inhunkot bleven.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de flitsmarathon met moeilijkheden kampt. We overlopen de vorige edities.

17 april 2014: de politie organiseert een eerste flitsmarathon. Tien dagen lang kunnen burgers aanduiden waar zij willen dat er geflitst wordt. Deze campagne levert meer dan 50.000 flitslocaties op. Niet alle politiezones willen echter meewerken aan het nieuwe initiatief.

10 oktober 2014: hoewel het er lang naar uitzag dat er geen tweede editie van de flitsmarathon zou komen, gaat hij uiteindelijk toch van start. Uit protest tegen het verhogen van de pensioenleeftijd bij de politie, doen heel wat zones deze editie ook niet mee. Ondanks deze boycot zouden er toch bijna 10.000 voertuigen geflitst zijn. De vakbonden betwisten deze resultaten. In de nacht na de flitmarathon worden ook twee flitspalen opzettelijk aangereden. En, oh ja, ‘flitsmarathon’ wordt ook woord van het jaar 2014.

23 april 2015: de problemen met het pensioen zijn nog steeds niet van de baan. In aanloop naar de derde editie van de flitsmarathon riepen verschillende vakbonden op om een week lang geen boetes uit te schrijven. Deze editie worden er ook opvallend weinig bestuurders geflitst, ‘slechts’ 16.855 bestuurders lopen tegen de lamp. Misschien omdat ook deze editie niet alle politiezones meededen.

16 november 2015: de vierde editie van de flitsmarathon wordt gekenmerkt door tal van technische mankementen. Sommige toestellen kunnen niet tegen de regen. Andere zones blijken zelfs geen flitser te hebben. Niettegenstaande dat de flitsmarathon ruim op voorhand bekend wordt gemaakt, worden toch 21.168 mensen geflitst, goed voor meer dan 1 miljoen euro, op 1 dag tijd.

De politie kondigt ook de eerste editie van de blaasmarathon aan, gericht tegen alcohol in het verkeer.

20 april 2016: bij de vijfde editie van de flitsmarathon, die ruim op voorhand werd aangekondigd laten niet minder dan 32.573 bestuurders zich vangen, de helft meer dan een editie eerder. Alles samen goed voor meer dan 1,5 miljoen euro aan boetes. Wegens een tekort aan manschappen of materiaal namen verschillende zones opnieuw niet deel. Andere zones gingen dan weer flitscamera’s lenen bij de buren.

De smeekbedes van sommige bestuurders mochten niet baten!

3 oktober 2016: Opvallend: maar 23.911 bestuurders laten zich flitsen, een sterke daling ten opzicht van de vorige editie.

19 april 2017: Deze editie worden 33.425 bestuurders geflitst. een nieuw recordin aantal, maar niet in precentage. Slechts 2,46 % van de gecontroleerde voertuigen werd betrapt op te snel rijden. Deze editie doet de zogenaamde superflitser voor het eerst zijn intrede. De politie gaat zijn flitscamera’s ook massaal verbergen en vermommen. PolCon – Politie Controles roept ook op voor een linksrijmarathon.

11 oktober 2017: Deze editie stijgt het aantal geflitste chauffeurs. Zowel in absolute cijfers als in percentage. De politie trekt 36.561 foto’s, goed voor 2.82 % van het aantal gecontroleerde bestuurders.

18 april 2018: Ook deze editie namen er ‘maar’ 138 politiezones deel. 35 158 bestuurders lopen tegen de lamp, goed voor 2,53 %.

17 oktober 2018: de politie spreekt van een succesvolle tiende editie. Nochtans werden er maar 27.877 bestuurders geflitst.

3 april 2019: 29.450 bestuurders of 2,71 procent reden te snel

8 oktober 2019: precies 30.604 bestuurders, zo’n 2,55 %, worden betrapt op te snel rijden

? april 2020: door de coronacrisis zit zowat het hele land op slot. De kans dat de flitsmarathon in de gebruikelijke periode plaatsvindt, is daardoor erg klein.

 

De facebookpagina van PolCon – PolitieControles probeert naar goede gewoonte wél weer om alle flitslocaties te verklappen.

 

Geef een reactie