GSM in beslag bij overtreding corona-maatregelen

Hat parket stelt een nieuwe maatregel voor in de strijd tegen corona: de politie mag de gsm in beslag nemen van wie het samenscholingsverbod overtreedt. 

gsm beslag corona

Op een maand tijd schreef de politie bijna 30.000 PV’s uit voor mensen die de corona-maatregelen overtreden. Dat zijn bijna 1.000 corona-boetes per dag.  Het gaat dan om niet essentiële verplaatsingen of inbreuken op het samenscholingsverbod.

En het parket wil de uitgeschreven boetes ook graag incasseren Ze geeft er zelfs de hoogste prioriteit aan! Wie zijn boete niet betaalt zal het voor de rechtbank moeten uitleggen, of erger nog, die ontvangt een betalingsbevel, waardoor de boete ook kan worden geïnd via de belastingen.

Maar voor het zover is, maakt het Parket van Namen nu al gebruik van een ander handig trucje. De politie kan de GSM in beslag nemen van personen die meermaals de regels overtreden.

Daarvoor was zelfs geen wetswijziging nodig, legt de Procureur uit. “De politie kon al langer het voorwerp in beslag nemen waarmee het misdrijf werd gepleegd. En als mensen per telefoon afspreken om samen te komen, plegen ze een misdrijf met hun gsm, die dan in beslag kan worden genomen.

Een inbeslaggenomen gsm kan worden teruggegeven als de rechtbank eenmaal uitspraak heeft gedaan. Maar de rechtbank kan de gsm dus ook verbeurd verklaren, waardoor de overtreder hem nooit meer terugziet.

3 Reacties

  1. Moreels 28 april 2020
  2. Ozan 28 april 2020
  3. Armand 29 april 2020

Geef een reactie