Politie rekent onterecht te hoge boete aan… maar betaalt niks terug

Wie het gaspedaal al eens te diep induwde, kan er van meespreken: word je geflitst, dan wordt de gereden snelheid eerst gecorrigeerd. En pas op die gecorrigeerde snelheid wordt de boete berekend. Het verschil tussen de gereden snelheid en de gecorrigeerde bedraagt minstens 6 km/u. En mogelijks tientallen euro’s op de boete. Maar niet (meer) in politiezone Mechelen-Willebroek. Daar werd de correctie in alle stilte afgevoerd… en al even stil weer ingevoerd. 

Wie recent geflitst werd in Mechelen, zal het voelen aan de portemonnee. Recent besliste de politie om de de boete niet meer te berekenen op basis van de gecorrigeerde snelheid, maar wel op grond van de gemeten snelheid. Een verschil van minstens 6 km/u!

En dat kan een groot verschil maken voor de verkeersboete. De juristen van overtreding.be leggen uit. “Wie maximum 10 km/u te snel rijdt, betaalt altijd een boete van 53 EUR. Per bijkomende kilometer komt daar 11 EUR bij in de bebouwde kom en 6 EUR daarbuiten.”

“Maar dan moet de snelheid wel eerst gecorrigeerd worden. Die correctie is er niet voor niks. De meeste (oude) flitspalen werken met behulp van het doppler-effect. Ze zijn niet zo nauwkeurig en worden sterk beïnvloed door de omstandigheden. Precies daarom mag een flitser niet te dicht tegen een vangrail staan, of bij een ander reflecterend voorwerp. Zelfs de regen kan een invloed hebben op de meting.”

Om daaraan tegemoet te komen, wordt de gemeten snelheid dus gecorrigeerd. Het voordeel van de twijfel, zeg maar. Binnen de bebouwde kom wordt de gemeten snelheid verminderd met 6 km/u. Boven de 100 km/u gaat het zelfs om 6 %.

Gemeten snelheid

Maar dat doet de politiezone Mechelen-Willebroek dus niet meer aan mee. Zij beslisten recent om enkel nog rekening te houden met de gemeten snelheid. Jammer voor wie ‘maar’ 5 km/u te snel reed. Want daar maakt de correctie het verschil tussen een boete en een vrijspraak. Maar ook voor alle anderen gaat het om een verschil van tientallen euro’s.

En toch bleef de politiezone achter haar beslissing staan. De meeste camera’s op het grondgebied zouden immers van de nieuwste generatie zijn. Zij werken niet meer de verouderde doppler-technologie en zijn dus veel nauwkeuriger. Daardoor zou een correctie niet meer verplicht zijn.

Verplichting

“Klopt niet!”, klinkt het bij overtreding.be. “De correctie volgt uit een omzendbrief van het college van procureurs-generaal. Daar kan de politie niet op eigen houtje van afwijken.

Iets waar men zich ook bij de politiezone Mechelen-Willebroek bewust van is. Daar raadt men bestuurders intussen aan om de boete te betwisten. Daarna volgt dan een aangepaste boete.

Of betaalde boetes ook (deels) worden terugbetaald, kon de politie dan weer niet bevestigen.

Geef een reactie