Wie zijn verkeersboete niet betaalt, kan sinds maart van dit jaar een bevel tot betaling ontvangen. Op een half jaar tijd werden er al zo’n 25.000 verstuurd. Wie een bevel tot betaling krijgt, is gewaarschuwd. Na een tijd kan de boete rechtstreeks worden afgehouden van het loon of van de belasting.
Bevel tot betaling
Vroeger kreeg je eerst nog een herinnering en daarna een minnelijke schikking. Wie dan nog niet betaalde, mocht het gaan uitleggen op de politierechtbank. Dat had ook voordelen. Wie zijn boete wilde betwisten, kon gewoon wachten tot de zaak vanzelf voor de rechtbank kwam.
Sinds maart van dit jaar kwam daar verandering in. Wie zijn minnelijke schikking niet betaalt, wordt niet meer automatisch gedagvaard voor de rechtbank. In plaats daarvan krijg je een bevel tot betaling. Dat gebeurde al zo’n 25.000 keer op een half jaar tijd. Samen goed voor een bedrag van 5,6 miljoen euro.
Groot gevaar
En dat bevel tot betaling is een gevaarlijk beestje, zo klinkt het bij overtreding.be
“In de eerste plaats is het bevel tot betaling 35 % duurder dan de minnelijke schikking. Bovendien komt er bij een overtreding van de derde (rood licht) of vierde graad (door de slagbomen rijden) nog een verplichte bijdrage aan het Slachtofferfonds. Die bedraagt momenteel 200 EUR! Wie een overtreding begaat, is dus al snel een smak geld kwijt.”
Beroep
Maar erger is dat de overtreder ook niet meer verplicht langs de rechtbank passeert! Wie een bevel tot betaling ontvangt heeft maar 30 dagen de tijd om te betalen. Ben je niet akkoord dan moet je zelf in beroep gaan. Doe je dat niet, dan is de boete na 30 dagen definitief. Zelfs als je niks met de overtreding te maken hebt, betalen zul je!
Na 30 dagen kan de fiscus de boete namelijk afhouden van de belastingen of op een andere manier innen. Bijvoorbeeld door een loonbeslag of met behulp van een gerechtsdeurwaarder. Het is ook mogelijk om de auto in beslag te nemen.
En het houdt niet op. Het bevel tot betalen moet zelfs niet per gerechtsbrief worden verstuurd. Een aangetekende zending volstaat. En de termijn van 30 dagen… die begint zelfs te lopen zonder dat je de aangetekende zending hebt afgehaald.
Heb je een bevel tot betaling ontvangen, dan kan je dus best niet te lang stilzitten en meteen juridisch advies inwinnen. Dat kan bijvoorbeeld gratis bij overtreding.be