Kan de politie een boete geven als je iemand waarschuwt voor een politiecontrole

Over verkeersboetes doen de wildste verhalen de ronde. De juristen van overtreding.be zoeken graag uit welke kloppen, en welke niet.  In deze nieuwsflits: een boete als je een tegenligger waarschuwt voor een politiecontrole, mag dat?

gsm telefoon stuur handenvrij

Dit artikel verscheen eerst op de website van overtreding.be

Kan de politie je een boete geven als je een tegenligger waarschuwt voor een politiecontrole? En zo ja, wat is  de boete voor het waarschuwen voor een politiecontrole?

De juristen van overtreding.be zochten het voor je uit. En wat blijkt: er zijn inderdaad nogal wat regels die de politie kan inroepen als je iemand waarschuwt voor een politiecontrole. En afhankelijk van de wet die de politie inroept, kan dus ook de boete verschillen.

 

Knipperen met de grootlichten

De eerste regel gaat meteen over de meest voor de hand liggende methode: knipperen met de grootlichten (ook wel bekend als de “faren”)!

Tip: weet jij welke lichten je wanneer gebruikt? Lees het hier!

Volgens de Wegcode mag je je grootlichten gebruiken, maar je moet ze onmiddellijk doven als je een tegenligger tegenkomt. Je mag je tegenligger dus niet hinderen met je lichten. En hem al zeker niet verblinden! Daarom mag je je grootlichten ook niet gebruiken als je op minder dan 50 meter achter een ander voertuig rijdt. Ten slotte mag je je grootlichten evenmin gebruiken als je minstens 100 meter ver kan  zien.

Boete? Zegt de politie dat je een tegenligger verblindde, dan is dat een overtreding van de tweede graad. Je boete bedraagt 116 EUR.

Excuses? De vaststellingen van de politie hebben “bijzondere bewijswaarde”. Dat wil zeggen dat het woord van de politie voorgaat op dat van jou. Ontsnappen kan dus enkel als je het tegendeel kan bewijzen. Een gewone verklaring volstaat niet. Tenminste, als het PV binnen de 14 dagen werd verstuurd!

Bovendien moet je – volgens de Wegcode althans – je lichten enkel doven wanneer je een tegenligger nadert. Je zou dus kunnen inroepen dat je net je grootlichten uitdeed. Omdat er een tegenligger naderde, natuurlijk! Benieuwd of de rechter daar ook oren naar heeft.

 

Controles doorgeven via facebook en andere kanalen

Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone. Op de tijd dat je vroeger met je lichten knipperde, heb je vandaag je controle gedeeld op facebook. De facebookpagina van PolCon – Politie Controle bijvoorbeeld deelt dagelijks politiecontroles met haar 90.000 volgers. Intussen heeft de pagina ook meerdere Telegramkanalen, met tienduizenden volgers.

Strikt juridisch is er dus niks mis met het delen van politiecontroles op Facebook en andere sociale media!

Maar mag dat dan wel, politiecontroles delen op facebook en andere kanalen. In principe geldt daar de vrijheid van meningsuiting. Mensen mogen online verkondigen wat ze willen. Er zijn wel bepaalde grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, maar geen één heeft betrekking op het plaatsen van politiecontroles.

Strikt juridisch is er dus niks mis met het delen van politiecontroles op Facebook en andere sociale media!

Het wordt natuurlijk wel een ander verhaal als je dat doet vanop je telefoon… terwijl je achter het stuur zit.

Boete? Zegt de politie dat je je telefoon gebruikte achter het stuur, dan is dat een overtreding van de tweede graad. Je boete bedraagt 116 EUR.

Excuses? Volgens de Wegcode mag je je telefoon niet met de hand bedienen, tenzij je stilstaat of geparkeerd bent. Zet je je voertuig eerst aan de kant om de controle te posten op PolCon – Politie Controles, dan doe je dus niks verkeerd. Typ je handsfree? Dan ben je evenmin strafbaar. Tenzij je begint te zwalpen een daardoor “je voertuig niet onder controle hebt”.

Extra tip: let extra op met foto’s van politiecontroles. Hoewel je perfect een foto mag nemen van een politieagent, mag je diezelfde agent niet herkenbaar op sociale media gooien. Daarvoor heb je toestemming nodig, die je meestal niet zal krijgen!

 

Verhinderen van politiecontroles

De vorige twee boetes (of beter: kwalificaties) zijn niks vergeleken met het geheime wapen van de politie. Dat geheime wapen? Artikel 62bis van de Wegverkeerswet (niet te verwarren met de Wegcode of het Wegverkeersreglement).

Volgens artikel 62bis is het verboden om verkeerscontroles te bemoeilijken met één of andere ‘uitrusting of middel’. Dit artikel was oorspronkelijk enkel gericht op de echte ‘radarverklikkers’, die flitsers kunnen detecteren aan de hand van radargolven. Maar nogal wat politiediensten vinden dat het posten van controles op facebook gelijk staat aan het verhinderen van een controle.

Boete? En daarop staat een gevangenisstraf(!) van vijftien dagen tot drie maanden en/of een geldboete van 800 euro tot 8.000 euro. Daarnaast kan de politie ook de ‘uitrusting of het middel dat de vaststelling van verkeersinbreuken bemoeilijkt’ (met andere woorden: je telefoon) onmiddellijk in beslag nemen en verbeurd verklaren.

Excuses? Precies over dit wetsartikel is er al wel wat rechtspraak geweest. Van de Ethische Communicatie voor de Communicatie tot aan het Grondwettelijk Hof. Uiteindelijk heeft de rechtbank geen bezwaar tegen het delen van controles over sociale media!

 

Wil je weten of ook jouw boete ongeldig is? Vraag het gratis aan de chatbot van overtreding.be of neem gratis contact op.

 

Geef een reactie