Eén op de drie buitenlanders betaalt zijn verkeersboete niet

Van alle buitenlanders die in België een verkeersovertreding begaan, betaalt 37 % zijn boete gewoon niet. Dat melden vandaag verschillende kranten

Elk jaar worden er zo’n 900.000 buitenlanders in ons land betrapt op een verkeersovertreding. Het merendeel daarvan komt uit onze buurlanden. Sinds een tijdje krijgen die buitenlandse bestuurders hun boete ook in hun eigen taal toegestuurd.

Maar dat heeft blijkbaar niet het gewenste effect. 37 % van de boetes die in 2019 en 2020 aan buitenlanders werden uitgeschreven, zijn nog altijd niet betaald. Ook niet na verschillende herinneringen. Dat kost de Staatskas jaarlijks zo’n 29 miljoen euro.

Ter vergelijking: van de boetes die aan inwoners uit België worden uitgeschreven, wordt ‘maar’ 7 procent niet betaald.

Opvallender is wat er gebeurt eenmaal zo’n buitenlandse boete onbetaald blijft. In dat geval stuurt de overheid een certificaat naar het thuisland van de overtreder. Het thuisland van de overtreder zal dan proberen de boete te innen. Lukt dat, dan mag het thuisland de geïnde boete zelf houden.

Geef een reactie