Geflitst? Betaal je boete NIET!

Goed nieuws voor wie recent geflitst werd op de A12 in de richting van Brussel. De kans is groot dat je boete onwettig is!

Begin 2019 zakte de maximumsnelheid op heel de A12 tussen Brussel en Antwerpen. Op sommige plaatsen mag je voortaan nog maar 50 rijden, op andere 70 of 90 en op nog andere gewoon 120 km/u.

Dat is natuurlijk allemaal bijzonder verwarrend, maar dat is geen excuus! Zowel de lokale als de Federale politie controleren er regelmatig de snelheid, met fikse boetes tot gevolg.

Al zijn die lang niet allemaal correct, zo blijkt nu!

Recent kloegen heel wat mensen dat ze werden geflitst in Meise, terwijl ze netjes 120 km/u of minder reden. Logisch, zegt de politie. Aan de firma Sarens bijvoorbeeld zou je maar 90 km/u mogen en geen 120. De politie verwees daarbij naar het verkeersbord aan de Kerkhofstraat.

(Lees verder onder de foto van de Kerkhofstraat)

kerkstraat

Er was echter maar één klein probleem.

Dit bord met 90 km/u geldt maar tot aan de Patatestraat, 400 meter verderop, waar  de firma Sarens gevestigd is. Doordat de Patatestraat uitgeeft op de A12, is er immers sprake van een kruispunt. En volgens de Wegcode is een verkeersbord maar geldig tot aan het volgende kruispunt, tenzij het daar herhaald wordt.

Dat betekent dat je vanaf de firma Sarens geen 90 km/u, maar wel 120 mag. En dat alle boetes die daar werden uitgeschreven dus onwettig zijn. De politiezone KLM erkent intussen de fout. Vermoedelijk zullen er nu snel verkeersborden worden geplaatst.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de politie zich vergist in de verkeersregels. Recent nog besliste de politie van de zone Mechelen-Willebroek om geen correctie meer toe te passen, ten onrechte zo bleek. Maar wie toch een boete betaalde, moest zelf achter het geld aan.

Geef een reactie