Direct rechtbank voor voor wie belt achter het stuur… of toch niet?

Wie vanaf 1 maart wordt betrapt op bellen achter het stuur, wordt direct gedagvaard voor de politierechtbank! Dat zegt Antwerps provinciegouverneur. De politie zal ook een hele week lang controleren. Maar wanneer ben je eigenlijk strafbaar? Wat mag wel en wat mag niet?

telefoon rijder stuur wraak

Vanaf 1 maart zal de politie in de provincie Antwerpen een week lang extra controleren op het gebruik van de gsm achter het stuur. Wie betrapt wordt, wordt meteen voor de politierechtbank gedagvaard. Dat kopte Gazet van Antwerpen vrijdag.

Met die actie wil provinciegouverneur Berx een “sterk signaal” geven dat bellen en rijden niet samengaan. Maar is bellen achter het stuur altijd verboden? Wat zegt de wet juist? De juristen van overtreding.be leggen het uit!

DE WEGCODE

Het is waarschijnlijk geen verrassing, maar het is verboden te whatsappen, facebook te checken, te sms’en of te bellen achter het stuur. De Wegcode verwoordt het als volgt:

8.4. Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Doe je dat toch, dan bega je een overtreding van de tweede graad. De boete daarvoor bedraagt 116 EUR

 

GSM IN DE HAND

Zit je achter het stuur, dan mag je je telefoon dus niet vasthouden én tegelijkertijd gebruiken. Tenzij je stilstaat of geparkeerd bent!

Twee opmerkingen zijn dus belangrijk:

  1. Heb je een carkit, een houder of bluetooth, dan mag je je telefoon dus wel gebruiken. Zelfs wanneer je rijdt. Zolang je de telefoon niet maar in je hand houdt, terwijl je hem gebruikt.
    Máár… volgens de Wegcode moet je ook ‘voortdurend je voertuig goed in de hand hebben’.  Leidt je handenvrije telefoon je af – en heb je je voertuig dus niet in de hand – dan kan je daarvoor ook worden beboet. Zelfs als je een carkit of bluetooth gebruikt. De boetes zijn zelfs dezelfde (116 EUR).
  2. Stilstaan en stilstaan is twee. Volgens de hoogste rechtbank in ons land, het Hof van Cassatie, duurt stilstaan niet langer dan nodig om iemand te laten in- of uitstappen. Dat betekent – volgens het Hof van Cassatie – dat je evenmin mag bellen met je telefoon in de hand wanneer je stilstaat in de file of voor het rode licht.
    Kortom: enkel wanneer je effectief stopt om iemand te laten in- of uitstappen of wanneer je geparkeerd staat, mag je bellen achter het stuur.

EN DE SMARTWATCH?

En de smartwatch dan, vraag je je waarschijnlijk af? Die heb je toch niet in de hand? Geen probleem dus, zou je denken? Zelfs met een smartwatch blijft artikel 8.3 van de Wegcode echter gelden:

     8.4. Elke bestuurder moet (…) voortdurend zijn voertuig (…) goed in de hand hebben.

Leidt je smartwatch je aandacht af van de weg, dan kan je dus nog altijd een boete krijgen van 116 EUR.

 

Heb jij vragen over je verkeersboete? Of heb je een dagvaarding ontvangen? Neem dan gratis contact op met de juristen van overtreding.be

Geef een reactie