Zoveel brengen de flitsboetes elke dag op!

In de eerste helft van 2021 schreef de politie precies 1.665.665 flitsboetes uit. Dat levert de overheid minstens 487.736 euro op. PER DAG! 

Tussen januari en juni van dit jaar schreef de politie in Vlaanderen meer dan 1,65 miljoen flitsboetes uit.  Dat levert de Belgische overheid minstens 88 miljoen op. Of 487.736 euro PER DAG! Zo berekende overtreding.be.

De Federale Politie maakte gisteren bekend hoeveel flitsboetes er in 2017 werden uitgeschreven. Voor Vlaanderen waren dat er de eerste zes maanden van 2021 precies 1.665.665 boetes.  net geen 1,2 miljoen! Dat zijn ongeveer 9.200 flitsboetes per dag. In Vlaanderen alleen.

Ter vergelijking: in 2015 werden we met zijn allen zo’n 1.6 miljoen keer geflitst. Vlaanderen nam daarvan ongeveer 60% voor zijn rekening, toen goed voor 5.400 ‘Vlaamse’ flitsboetes per dag.

Boete?

Aan al die pv’s hangt uiteraard ook een stevig prijskaartje. De website overtreding.be berekende dat deze snelheidsovertredingen de staatskas minstens een half miljoen eur opleveren… per dag welteverstaan.

“De boete voor overdreven snelheid bedraagt minstens 53 EUR”, stelt overtreding.be. “Dat is de boete wanneer je minstens 1 en maximum 10 km/u te snel rijdt. Rijd je meer dan 10 km/u te snel, dan neemt het bedrag zelfs nog toe. Op de snelweg komt er 6 EUR bij per kilometer per uur te snel, binnen de bebouwde kom zelfs 11 EUR. Het bedrag kan dus aardig oplopen”.

Wie meer dan 40 km per uur te snel rijdt, komt bovendien verplicht voor de politierechtbank. Binnen de bebouwde kom word je gedagvaard zodra je meer dan 30 km/u te snel rijdt.

Omdat niet alle metingen even nauwkeurig zijn, heb je wel nog recht op een correctie. Van de gemeten snelheid wordt automatisch 6 km/u afgetrokken. Rijd je meer dan 100 km/u, dan bedraagt de correctie zelfs 6 procent.

“Bovenop de boete betaal je sinds kort ook een administratieve toeslag van 8,84 EUR per boete. De werkelijke opbrengsten liggen dus nog een stuk hoger dan een half miljoen euro per dag”, besluit overtreding.be.

Oorzaken

Naar de reden van het hoge aantal flitsboetes moet overtreding.be niet lang zoeken.

“We zien dat het aantal vaste en mobiele flitsers jaar na jaar toeneemt. Bovendien wordt de technologie ook steeds beter, waardoor bijvoorbeeld verschillende rijstroken tegelijk kunnen worden gecontroleerd. Ten slotte zorgen ook de trajectcontroles voor een pak meer boetes.”

Geflitst?

Wie toch geflitst werd, kan terecht bij de chatbot van overtreding.be. Die berekent automatisch je flitsboete. Bovendien kunnen gebruikers er ook terecht voor gratis juridisch advies.

Geef een reactie