Gedaan met te snel rijden: automatische snelheidsbegrenzer verplicht vanaf 2022!

Het einde van de snelheidsovertredingen is in zicht. Vanaf 2022 wordt een intelligente snelheidsbegrenzer verplicht op alle nieuwe auto’s.

snelheid kilimeter km-teller

De kogel is door de kerk: vanaf juli volgend jaar moeten alle nieuwe auto’s verplicht worden uitgerust met een zogenaamd Intelligent Speed Assistance (ISA) systeem. Een intelligente snelheidsbegrenzer, zeg maar.

Dit systeem detecteert de geldende snelheidslimiet en remt automatisch af als deze sneller dan toegelaten zou rijden. Eerst door de aandrijving te verminderen, vervolgens door ook actief te remmen. Daarvoor gebruikt het systeem zowel GPS, als camera’s als de interne software van de auto.

De bedoeling van de EU is lovenswaardig: op deze manier moet het aantal verkeersdoden sterk dalen. Snelheid is nog steeds een belangrijke oorzaak van dodelijke ongevallen. Tegen 2050 wil de EU het aantal verkeersdoden verminderen naar nul.

Autobestuurders zullen wel nog de mogelijkheid hebben om het systeem uit te schakelen en dus sneller te rijden dan toegelaten. Maar elke keer de auto wordt gestart, zal de bestuurder opnieuw het systeem moeten uitschakelen.

Voorlopig wordt het systeem alleen verplicht voor nieuwe auto’s die verkocht worden. Vanaf 2024 moeten echter ook oudere auto’s bij verkoop zo’n systeem hebben.

Nu maar hopen dat het systeem – en de verkeersborden –  tegen dan helemaal op punt staat!

 

 

 

 

2 Reacties

  1. Steven van Acker 26 november 2021
  2. jefke 28 november 2021

Geef een reactie