Boete voor bellen achter het stuur stijgt met meer dan 50 % (en levert binnenkort ook rijverbod op)

Volgend jaar stijgt de boete voor bellen achter het stuur met meer dan 50 %. En wie zijn boete niet tijdig betaalt, riskeert op termijn ook een rijverbod. 

bellen handsfree carkit

Wie zijn telefoon wel eens gebruikt tijdens het rijden – om te telefoneren of als gps – let vanaf volgend jaar meer beter op. De regels rond bellen achter het stuur worden een stuk strenger. Wie de wet overtreedt, riskeert ook een hogere boete dan nu al het geval is. En op termijn ook een rijverbod

Modernisering

De huidige regels gelden rond ‘bellen achter het stuur’ dateren al van eind jaren ’90. Hoog tijd voor een aanpassing dus, vond het parlement. Maar hoe zat het ook alweer? We vroegen het aan de juristen van overtreding.be.

Momenteel verwoordt de Wegcode het als volgt:

Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

“Momenteel ben je dus maar in overtreding, wanneer je je telefoon in de hand houdt tijdens het rijden en én hem ook effectief bedient. Handsfree bellen mag dus wel nog, net als bellen met je telefoon in de hand terwijl je stilstaat”.

Maar daar komt volgend jaar dus verandering in. In de nieuwe Wegcode wordt de ‘draagbare telefoon’ vervangen door een ‘mobiel apparaat met een scherm’. Hieronder vallen binnenkort dus ook je tablet en zelfs je smartwatch! Bovendien mag je dat apparaat niet gebruiken, vasthouden of manipuleren.

Je riskeert dus al een boete als je je smartwatch aanraakt, of als je telefoon gewoon naast je in de zetel ligt!

Wat mag er dan nog wel? Je telefoon gebruiken als GPS terwijl die in een houder zit. “Maar daar houdt het ongeveer op”, stelt overtreding.be

Strengere straffen

En niet alleen de regels veranderen! De overtreding wordt er één van de derde graad. De boete stijgt dus van 116 EUR naar 174 EUR. Daarbij komt sinds kort ook de administratieve toeslag van 8,84 EUR, samen goed voor 182,84 EUR! 

En daar blijft het niet bij. Wie weigert zijn boete te betalen, riskeert binnenkort ook een rijverbod en een beslag op de auto.

“Wie de Wegcode overtreedt,  krijgt eerst een onmiddellijke inning. Wie niet op tijd reageert krijgt eerst een minnelijke schikking en vervolgens een bevel tot betalen dat veel duurder is. Als de overtreder ook dan niet betaalt, kan zijn voertuig in beslag worden genomen en het rijbewijs onmiddellijk worden ingetrokken. Dat kan ook vroeger al, maar dat systeem wordt nu dus geautomatiseerd.

Vragen over je boete? Stel ze gratis aan de juristen van overtreding.be

Geef een reactie