Opgelet: uw boetes zullen er binnenkort helemaal anders uitzien

Nee, het is geen poging tot oplichting. Uw boetes zijn gewoon van uiterlijk veranderd!

Uw verkeersboetes zullen er voortaan helemaal anders uitzien. Dat meldt de FOD Justitie op haar website. De nieuwe boetebrieven zouden “duidelijker en moderner” zijn, maar vooral ook “beter aangepast aan de noden van de overtreder.

Op zich zijn de nieuwe boetebrieven niet nieuw. Ze werden vroeger al gebruikt voor buitenlandse overtreders en voor andere boetes dan verkeer. Maar ook wie ‘gewoon’ te snel of door het rood rijdt, ontvangt voortaan de nieuwe boetebrief.

De nieuwe boetes zien er zo uit:

onmiddellijke inning voor burgers

(c) FOD Justitie

Wat opvalt, is dat de boetes voortaan een stuk overzichtelijker zijn. Gedaan met het juridische jargon dat niemand begrijpt. De boete wermeldt ook meteen wat er gebeurt, als je niet op tijd betaalt. En daarnaast bevat elke brief ook meer informatie over het soort boete. Bovenaan de boete staat namelijk een cijfer dat aangeeft over wat voor boete het gaat. 1 of 2 voor een eerste verkeersboete (onmiddellijke inning), 3 of 4 voor een minnelijke schikking, …

Nieuw is ook dat er voortaan een verschillende brief bestaat voor burgers en voor ondernemingen. Dat is ook logisch, zeggen de juristen van overtreding.be. Een burger kan immers alleen de boete betwisten, betalen of de identiteit van de bestuurder meedelen. Een onderneming is echter verplicht om de identiteit van de bestuurder mee te delen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze erg hoge boetes. Die leidden vaak tot schrijnende situaties voor de rechtbank.

Vragen over uw (nieuwe) verkeersboete? Stel ze gratis aan de juristen van overtreding.be

Geef een reactie