Zoveel brengen de flitsboetes elke dag op!

In 2021 schreef de politie precies 12.810 flitsboetes uit voor overdreven snelheid. PER DAG, welteverstaan. 

In 2021 schreef de politie 4.675.650 boetes uit wegens overdreven snelheid. Gemiddeld 12.810 flitsboetes per dag. Dat levert de Belgische overheid een kleine 300 miljoen eur op. Of 800.000 euro PER DAG, zo berekende overtreding.be.

Ter vergelijking: we werden met zijn allen zo’n 23 % meer geflitst dan in 2016. De grootste stijging deed zich voor bij de kleinste overtreding (max. 10 km/u), maar ook het aantal zware overtredingen nam gevoelig toe.

Boete?

Aan al die pv’s hangt uiteraard ook een stevig prijskaartje. De website overtreding.be berekende dat deze snelheidsovertredingen de staatskas minstens 800.000 eur opleveren… per dag welteverstaan.

“De boete voor overdreven snelheid bedraagt minstens 53 EUR”, stelt overtreding.be. “Dat is de boete wanneer je minstens 1 en maximum 10 km/u te snel rijdt. Rijd je meer dan 10 km/u te snel, dan neemt het bedrag zelfs nog toe. Op de snelweg komt er 6 EUR bij per kilometer per uur te snel, binnen de bebouwde kom zelfs 11 EUR. Het bedrag kan dus aardig oplopen”.

Wie meer dan 40 km per uur te snel rijdt, komt bovendien verplicht voor de politierechtbank. Binnen de bebouwde kom word je gedagvaard zodra je meer dan 30 km/u te snel rijdt.

Omdat niet alle metingen even nauwkeurig zijn, heb je wel nog recht op een correctie. Van de gemeten snelheid wordt automatisch 6 km/u afgetrokken. Rijd je meer dan 100 km/u, dan bedraagt de correctie zelfs 6 procent.

“Bovenop de boete betaal je sinds kort ook een administratieve toeslag van 9,06 EUR per boete. Dat brengt de totale opbrengst voor de overheid op net geen 300 miljoen eur per jaar”, besluit overtreding.be.

Oorzaken

Naar de reden van het hoge aantal flitsboetes moet overtreding.be niet lang zoeken.

“We zien dat het aantal vaste en mobiele flitsers jaar na jaar toeneemt. Bovendien wordt de technologie ook steeds beter, waardoor bijvoorbeeld verschillende rijstroken tegelijk kunnen worden gecontroleerd. Ten slotte zorgen ook de trajectcontroles voor een pak meer boetes.”

Geflitst?

Wie toch geflitst werd, kan terecht bij de chatbot van overtreding.be. Die berekent automatisch je flitsboete. Bovendien kunnen gebruikers er ook terecht voor gratis juridisch advies.

Geef een reactie