Meteen rijverbod van 8 dagen voor wie GSM gebruikt achter het stuur

Bestuurders die de komende maanden betrapt worden met hun telefoon in de hand, verliezen onmiddelijk hun rijbewijs voor 8 dagen! Een gewaarschuwd man…

bellen rijden gsm niet handenvrij

Bestuurders die af en toe hun telefoon vastnemen tijdens het rijden, letten maar beter op! Wie tussen 1 mei en 30 juni in Oost-Vlaanderen of het arrondissement Halle-Vilvoorde betrapt wordt met een telefoon in de hand, verliest onmiddelijk zijn rijbewijs voor 8 dagen. Met deze regel willen de parketten het aantal ongevallen drastisch verminderen.

Bellen achter het stuur staat volop in de aandacht. Begin maart werd de wet over bellen achter het stuur nog opgefrist. Tegelijkertijd ‘promoveerde’ de overtreding ook van de tweede naar de derde graad. Daardoor steeg de boete ook van 116 naar 174 EUR. En sinds kort komt daar ook nog de administratieve toeslag van 9,06 EUR bij.

Voor een overtreding van de derde graad kan het rijbewijs al langer worden ingetrokken. Maar normaal moet de politie daarvoor de toelating van het parket vragen. Voor de parketten van Oost-Vlaanderen en Halle-Vilvoorde is dat zelfs niet meer nodig.

Het is echter maar de vraag of deze regeling wettelijk is, vragen de juristen van overtreding.be zich af. “Volgens de wet moet elke onmiddellijke intrekking immers door de procureur worden bevolen. Een allesdekkende toelating is dus in principe niet wettig. Bovendien duurt de onmiddellijke intrekking normaal ook 15 dagen, in plaats van 8. Al zal je daar niemand over horen klagen.

Een bestuurder waarvan het rijbewijs is ingetrokken, mag geen voertuigen meer besturen waarvoor hij het ingetrokken rijbewijs zou nodig hebben. Voertuigen waarvoor je geen of een ander rijbewijs nodig hebt, mag je nog wel besturen.

Wie toch rijdt in strijd met de onmiddellijke intrekking, riskeert een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar en/of een geldboete van 1.600 EUR tot 16.000 EUR. Er zal ook een rijverbod van minstens 3 maanden worden opgelegd.

Wie betrapt wordt op bellen achter het stuur of de onmiddellijke intrekking wil betwisten, kan terecht voor gratis advies op de chatbot van overtreding.be

Geef een reactie